Nu een huis kopen

Is gegeven de ontwikkelingen op de woningmarkt nu een huis kopen wel verstandig? Het lijkt erop dat de prijzen enigszins aan het stabiliseren zijn. En wellicht ligt er wel een daling in het verschiet. Aan de andere kant is de hypotheekrente aan het stijgen. Daarbij is het de verwachting dat de ECB de rente nog wel verder zal gaan verhogen, waardoor de hypotheekrente ook verder zal stijgen. Dus misschien is nu nog profiteren van de lage hypotheekrente wel verstandig.

Hypotheekrente en aankoopprijs

Bij het kopen van een huis speelt zowel de prijs van de aanschaf als ook de hypotheekrente een rol. De aandacht ligt vaak op de hoge prijzen. De lage rente wordt hierbij nog wel eens onderbelicht. Tegenwoordig is een annuïteitenhypotheek de standaard. Van belang is hoeveel je over de gehele looptijd dient te betalen om het huis af te betalen.

Op basis van een hypotheek van 30 jaar, hebben we de onderstaande berekeningen gemaakt, van de maandelijkse annuïteit, behorende bij verschillende hypotheekbedragen en hypotheekrente:

  1% 3% 5% 7%
200.000 € 643 € 843 € 1.074 € 1.331
400.000 € 1.287 € 1.686 € 2.147 € 2.661
600.000 € 1.930 € 2.530 € 3.221 € 3.992

De invloed van de hypotheekrente

Misschien klinkt het onrealistisch, maar een hypotheekrente van 5% is dat zeker niet. Toen ik mijn eerste huis kocht, diende ik 6% rente te betalen. In totaal ben je eigenlijk hetzelfde geld kwijt, wanneer je een huis van 400.000 koopt met een hypotheekrente van 5%, of dat je een een huis van 600.000€ koopt met een hypotheekrente van 1%. 

Ten opzichte van een jaar geleden is de hypotheekrente al behoorlijk gestegen. Toch is er historisch gezien nog steeds sprake van een lage hypotheekrente.

De stijging van de rente is betekent niet alleen slecht nieuws. Het openen van een spaarrekening begint ook weer te lonen. Daar hebben veel Nederlanders op zitten te wachten.

Inflatie

Op lange termijn ben ik er persoonlijk van overtuigd, dat het kopen van een huis een goede investering blijft. Huizen zullen over een jaar of 20 echt wel meer waard zijn dan dat dit nu het geval is. Inflatie speelt hierbij ook een grote rol. De huidige hoge inflatie zorgt ervoor dat het bouwen van een huis veel duurder is geworden. 

Daarnaast speelt het gebrek aan personeel ook nog eens een grote rol. Dit is beide niet iets wat op korte termijn opgelost gaat worden. Met een inflatie van 3,5%, zullen de kosten van het bouwen van een huis over 20 jaar, het dubbele bedragen dan dat dit nu het geval is.

Het lijkt mij dan erg sterk en praktisch onmogelijk, dat de verkoopprijs van een huis dan lager zal  komen te liggen dan dat dit nu het geval is.

Inflatie en huizenprijzen

De hoge inflatie op dit moment is mede het gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Ik verwacht persoonlijk wel, dat de inflatie de komende tijd weer enigszins zal afvlakken. Maar wel hoger zal blijven dan dat we gewend waren.

Huurprijzen

Wat mensen ook nog wel eens vergeten, is de rol van de inflatie op de huurprijzen. Huren worden geïndexeerd en blijven stijgen. Over 20 jaar zal je een veel hogere huur betalen, dan dat je nu betaalt. 

Heb je daarentegen een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar afgesloten, dan zal je over 20 jaar exact hetzelfde betalen zoals je dat nu doet. Daarnaast zal jouw salaris over 20 jaar hoger liggen dan nu. Dus eigenlijk zal je relatief gezien zelfs minder gaan betalen. 

Bevolkingsgroei

Het inwonersaantal van Nederland groeit harder dan ooit. De vraag naar huizen zal de komende jaren dan ook groot blijven. Wel ontstaat er een mismatch tussen vraag en aanbod. De vraag is vooral naar huizen in het “goedkopere” segment. 

Veranderende omstandigheden

Nu een huis kopen en daar 20 jaar of 30 jaar blijven wonen, is in mijn opinie een redelijk veilige keuze. Het risico zit hem vooral in een veranderende omstandigheid. Stel dat je nu een huis koopt en je wilt dit over een paar jaar weer verkopen, dan bestaat er wel degelijk een risico. 

Dat op korte termijn de prijzen enigszins gaan dalen is zeker een mogelijkheid. Dit is het grootste probleem van nu een huis kopen. Je dient echt zeker te zijn, dat je ook voor lange tijd in dat eigen huis wilt blijven wonen.

De rol van de overheid

Door nu een woning te kopen, leg je jezelf voor lange tijd vast. Helaas is de overheid continu bezig met plannen, om een huis vanuit belasting oogpunt duurder te maken. Als je een huis hebt, dan zou je over een aantal jaren wel eens duurder uit kunnen zijn. In mijn opinie is dit bemoeien met marktwerking, wat de overheid niet zou moeten doen. 

Zij zouden zich moeten richten op het bouwen van huizen. Dat is op lange termijn de beste keuze. Je ziet nu al dat beleggers en investeerders huiverig worden, om te investeren in nieuwe projecten. Of de 1 miljoen nieuwe huizen van Huge er ook echt gaan komen, dat waag ik te betwijfelen. 

Of het verstandig is om nu een huis te kopen, dat weet je pas over een aantal jaren. In mijn opinie blijft dit echter nog steeds een verstandige keuze. 

Op dit punt is het interessant om de vastgoed community te volgen. Daar vind je veel waardevolle informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *