Investeringsmogelijkheden

Wanneer je over spaargeld beschikt, dan kan je via verschillende investeringsmogelijkheden dit geldt extra laten groeien.

Zorg eerst voor een spaarsaldo

Hier dienen we wel direct te wijzen op het belang van verantwoord investeren. Het is altijd verstandig om te zorgen voor geld op een spaarrekening. Geld waar je op terug kunt vallen, wanneer je dit onverwacht nodig hebt. 

Denk bijvoorbeeld aan de energierekening. Deze zal voor veel mensen ontzettend hoog uitvallen. De kans dat je hierbij aanspraak dient te maken op spaartegoeden, is levensgroot aanwezig.

Risico en rendement

Het is van groot belang om altijd goed op de hoogte te zijn van de risico`s die je loopt. Zelfs zeer aantrekkelijke investeringsmogelijkheden, zullen altijd hand in hand gaan met een zeker risico. Soms wordt dit risico afgeschilderd alsof het (bijna) niet bestaat. Dit is dus gewoonweg niet waar. Waar je ook in investeert, er zal altijd sprake zijn van risico. Alleen bij sparen loop je geen risico.

Een volgend belangrijk aspect, is dat een hoog verwacht rendement gepaard gaat met een hoog risico. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in crypto. Hier kan je goed geld mee verdienen. Maar ook het risico dat je hiermee loopt is groot. In de praktijk is het zelfs zo, dat meer dan 95% van de mensen geld verliezen met handelen in crypto in plaats van dat zij geld verdienen. 

Goede afweging maken

Laat je dus niet gek maken door hoge rendement. Je loopt dan ook de kans dat je jouw inleg verliest.

Je kunt in het ergste geval zelfs jouw gehele inleg verliezen. Weinig risico zal doorgaans ook een beperkt rendement betekenen. Daarentegen is de kans dat je jouw inleg verliest ook veel kleiner. Geld investeren is een belangrijke keuze.

Risico en rendement

Laat jezelf goed adviseren. Sommige mensen gaan gewoon maar wat doen. Dat is eigenlijk garantie voor het verliezen van geld.

Verstandig investeren

Verstandig investeren betekent zoeken naar goede inversteringsmogelijkheden, waarbij het risico en rendement in een goede verhouding staan. Daarbij dien je ook mee te nemen wat je met het geld wilt gaan doen. Is het bijvoorbeeld geld dat je later nodig hebt voor jouw pensioen? Dan is het niet verstandig om grote risico te gaan nemen.

Gaat het om geld dat je eigenlijk niet op een bepaalt moment echt nodig zult hebben, dan zou je eventueel kunnen gaan beleggen met een hoger risicoprofiel. 

Crowdfunding

Zelf ben ik een tijdje geleden begonnen met het investeren via crowdfunding. Dit doe ik via verschillende platformen. Zo maak ik gebruik van Mintos en Reinvest24. Hierbij hanteer ik het principe, dat ik mijn investeringen zorgvuldig spreid.

Bij de meeste crowdfunding platformen is dit overigens erg eenvoudig. Je kan eenmalig instellen hoe je jouw geld over verschillende projecten wilt verdelen.

Op dit moment ben ik blij dat ik voorzichtig te werk ben gegaan. Zo had ik ook geld geïnvesteerd in Turkije. De kans dat ik dit geld in zijn geheel terug ga zien, is erg klein. De enorme daling van de Turkse Lira heeft de projectontwikkelaar in de problemen gebracht.

Crowdfunding investeringsmogelijkheden

Om het euro bedrag terug te betalen, dienen zij inmiddels bijna tweemaal zoveel Turkse Lira te betalen. 

Risico`s

Doordat er ook investeringen tussen zitten met rendementen van meer dan 15%, is het algemene rendement nog steeds goed te noemen. Dit gemiddelde rendement ligt nog steeds boven de 7%. Er zijn inmiddels talloze platformen beschikbaar, die goede investeringsmogelijkheden bieden. 

Omdat het om beleggingen gaat buiten toezicht van bijvoorbeeld de AFM, is het wel risicovoller dan het beleggen in aandelen. Dit extra risico kan zich daarentegen wel weer vertalen in een mooi rendement. 

Investeren in Vastgoed

Investeren in vastgoed biedt ook aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Wel dien je dan over behoorlijk wat geld te beschikken om dit te realiseren. Een goed alternatief kan het beleggen in vastgoedfondsen zijn. Dan heb je ook zelf niks van doen met de dagelijkse gang van zaken. 

Doorgaans is beleggen in vastgoed een goede investering met een laag risico.  Een huis kan niet failliet gaan. Dat is het grote voordeel van beleggen in vastgoed. Vastgoed kan minder waard worden, maar zal nooit helemaal niks meer waard zijn. En als je naar de lange termijn kijkt, dan is de kans groot dat er sprake is van een waardestijging. 

Mijn eigen investeringen

Door schade en schande wijs geworden, zorg ik ervoor dat ik mijn investeringen goed spreidt. Zo maak ik gebruik van verschillende online platformen om te investeren in vastgoed. Daarnaast beleg ik ook in aandelen en een klein bedrag in crypto. Uiteraard zorg ik ook voor geld op mijn spaarrekening.

Ik probeer altijd het maximale uit mijn spaargeld te halen. Maar dit wel overwogen met oog voor de risico`s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *