Geld uitgeven

Geld uitgeven is vaak leuk. Een avondjes uit, een leuke vakantie of nieuwe kleding kopen. Het geeft allemaal een soort van voldoening. Wel is deze voldoening van korte duur. Daarom zij wij er voorstander van om er goed over na te denken, voordat je daadwerkelijk geld gaat uitgeven. En dan hebben we het niet over een paar euro voor een kop koffie, maar over de grotere uitgaven.

Hoeveel geld geef jij uit?

Weet jij hoeveel geld jij maandelijks uitgeeft? En zo ja, weet je dan ook waar dit geld naartoe gaat? Een grote kans dat je dit niet exact weet. De grote uitgaven zal je wel weten, maar de kleinere uitgaven niet. 

Het probleem is dat kleinere maar weerkerende uitgaven, aan het einde van de maand toch een grote kostenpost zijn. Het wordt dan ook tijd om dit eens goed in kaart te brengen.

De gevolgen van de hoge inflatie

Door de hoge inflatie worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Gewoon zo doorleven zoals we gewend waren, is voor veel mensen niet meer mogelijk. We dienen meer dan ooit tevoren goed te letten op onze uitgaven. En dit alleen om ervoor te zorgen dat we aan het einde van de maand geen geld tekort komen. Dit is een vervelende situatie maar helaas is het niet anders.

Budgetten maken

Een manier om geld te besparen is het opstellen van budgetten. Hiervoor maak je eerst de budgetten voor hetgeen echt noodzakelijk is. Dit zijn de vaste kosten zoals de ziektekostenverzekering, gas en licht, internet en dergelijke.

Vervolgens maak je een budget voor noodzakelijk uitgaven, maar die wel variabel zijn. Dit zijn voornamelijk de boodschappen.

Door met jezelf af te spreken hoeveel je per week aan boodschappen wilt uitgeven, zal je zien dat je minder geld uitgeeft. Wanneer je zonder doel of budget naar de supermarkt gaat, dan geeft je altijd meer uit dan je had gewild.

Als het goed is, blijft er dan nog wat over om iets leuks van te doen. Om hier ook een bedrag voor opzij te zetten, zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan dat je jezelf zou kunnen veroorloven.

Budgetten maken

Geld op een spaarrekening storten

Tenslotte zou er ook nog iets over moeten blijven om op de spaarrekening te zetten. Helaas is dat op dit moment voor veel mensen erg lastig. Maar je moet niet vergeten dat alles wat je stort op de spaarrekening helpt. Ook al heb je maar 50€ per maand over, dan zou ik dit op de spaarrekening storten en niet aan iets anders uitgeven. Op die manier  heb je tenminste nog wat geld achter de hand wanneer je dit nodig hebt.

Geld besparen

Geld uitgeven gaat vaak eenvoudig. Je kunt het geld echter maar één keer uitgeven. Het is dus van belang om hier verstandig mee om te gaan. Koop bijvoorbeeld producten die in de aanbieding zijn. Maar bijvoorbeeld ook groenten in het seizoen. Dergelijke besparingen kunnen op jaarbasis fors oplopen. 

Producten zoals wasmiddel en dergelijke zou je eigenlijk alleen in de aanbieding dienen te kopen. Wacht dan ook niet totdat het op is en dat je dan opeens de volledige prijs dient te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *