Duurzaam investeren is op verschillende manieren mogelijk. Je kunt investeren in bedrijven die “groen” zijn, maar ook in bedrijven die duurzame oplossingen bieden. Mogelijkheden zijn er genoeg, waardoor en rendement en duurzaamheid zeker samengaan.
De vraag naar duurzame beleggingen neemt nog steeds toe. Duurzame bedrijven genieten dan ook steeds meer de voorkeur. Als je als bedrijf duurzaam bekend staat, dan heeft dan een positieve impact. Niet alleen zal dit voor een goed imago bij het publiek zorgen, ook zal het meer beleggers aantrekken.
De spagaat voor pensioenfondsen
Pensioenfondsen komen nog al eens in het nieuws dat zij niet altijd duurzaam beleggen. Vaak wordt er nog steeds in bijvoorbeeld fossiele brandstoffen geïnvesteerd. Dit is op zich best wel een lastige keuze voor pensioenfondsen. Aan de ene kant willen zij voldoen aan de wens van het publiek om duurzaam te investeren. Aan de andere kant dienen zij door het behalen van een goed financiële rendement wel de pensioenen te betalen. Vermogen opbouwen is nu eenmaal het hoofddoel van pensioenfondsen.
Voor buitenstaanders is dit niet altijd evident, hoe lastig dit kan zijn. Want stel dat er alleen in duurzame projecten wordt geïnvesteerd, maar dat hierdoor op een gegeven moment de pensioenen onder druk komen te staan? Dan ben ik benieuwd hoe mensen gaan reageren, die eerst de pensioenfondsen dwongen om duurzaam te gaan investeren.
Wapenindustrie
In het verleden werd er relatief veel door pensioenfondsen in de wapenindustrie geïnvesteerd.
Hier zijn zij inmiddels wel vanaf gestapt. Hadden zij dat niet gedaan, dan hadden zij nu enorme rendementen behaald. Er zullen intern best wel vermogensbeheerders zijn die het uitstappen uit de wapenindustrie betreuren.
Dit geeft wel aan dat de afweging tussen financieel rendement en duurzaamheid, best wel lastig is. Er zullen door de fondsbeheerders keuzes gemaakt dienen te worden.
Duurzame energie
Duurzame energie wordt steeds belangrijker. DIt biedt dan ook interessante mogelijkheden om in te gaan beleggen. Wel is het zo dat deze markt continu in ontwikkeling is. Het kan best zo zijn, dat er in de komende jaren geheel nieuwe technieken bijkomen, waardoor gedane investeringen opeens niet zo interessant meer zijn.
Met olie en gas heb je de zekerheid dat de komende jaren de vraag alleen nog maar zal toenemen. Wellicht niet uit Europa, maar zeer zeker wel uit Aziatische landen. Duurzaam investeren is dat echter niet.
Beleggingsfondsen en ETF `s
Als consument is het niet altijd eenvoudig om inschatten hoe duurzaam een bedrijf nu echt is. Er gaat uiteraard geen bedrijf communiceren, dat ze het eigenlijk niet zo goed doen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast valt dit ook niet te controleren.
Vanuit dat oogpunt is het investeren in een ETF, met de focus op duurzaamheid een veilige investering. Op die manier zullen experts hiernaar kijken en die hebben toch meer inzicht dan een normale burger dat heeft.
iShares Global Clean Energy UCITS ETF is bijvoorbeeld een goede keuze uit oogpunt van duurzame energie.
Duurzame producten
Bij het begrip duurzame producten dien je ook de invloed van fabrikanten niet te vergeten. Grote ondernemingen spenderen ontzettend veel geld om het imago van hun bedrijf of producten te promoten. Zo financiert bijvoorbeeld Coca Cola veel onderzoeken, waarbij uiteraard Coca Cola niet naar voren komt, als slecht voor de gezondheid.
Vanuit dat oogpunt is het dan ook verstandig om informatie kritisch te beoordelen en niet alles zomaar klakkeloos aan te nemen.
Nieuwe ontwikkelingen
Persoonlijk verwacht ik veel van de vleesvervangende industrie.
In mijn opinie staat dit nog redelijk in de kinderschoenen en zou dat de komende jaren best wel eens een grote vlucht kunnen gaan nemen. Overigens schaal ik ook kweekvlees in deze categorie, waarin een aantal interessante startups actief zijn. Het is echter wel een industrie, die in eerste instantie op Europa en Noord Amerika zal zijn gericht. Het zal nog wel jaren gaan duren voordat dit echt de wereldmarkt gaat veroveren. En ook dat is geen zekerheid.
In Nederland horen we steeds vaker dat de vleesconsumptie schadelijke gevolgen voor het milieu oplevert. Goede alternatieven zijn dan ook meer dan welkom.
Persoonlijk ben ik van mening dat er veel gaat veranderen in de komende jaren. Als belegger is het van belang om nieuwe ontwikkelingen op waarde te schatten. In sommige gevallen zal er sprake zijn van een hype en andere technologische ontwikkelingen zullen een grote impact hebben.
Nieuwe ontwikkelingen kunnen overigens ook relatief dicht bij huis liggen. Zo zal de switch naar meer thuiswerken ertoe kunnen leiden, dat de vraag naar kantoorruimte verder onder druk komt te staan. Dit heeft dan weer gevolgen voor investeringen in de vastgoedmarkt.