Kapitaal opbouwen

Kapitaal opbouwen doe je door langere tijd te gaan sparen of beleggen. Daarbij  hebben wij zelf sterk de voorkeur voor beleggen. Rendement is namelijk een belangrijke factor om kapitaal daadwerkelijk te laten groeien. Als je bekijkt wat het verschil is tussen 0% rente en bijvoorbeeld een rendement van 5% bij beleggen, dan zal je schrikken wat de impact zal zijn.

 Investering 200€ per maand 0% 5% Verschil
10 jaar € 24.000 € 31.056 € 7.056
20 jaar € 48.000 € 82.207 € 34.207
30 jaar € 72.000 € 166.452 € 94.452

Bovenstaand heb je kunnen zien wat de invloed is van een relatief beperkt rendement van 5%. Helaas is het wel zo, dat je nooit een garantie ontvangt dat je daadwerkelijk 5% rendement gaat behalen. Dit kan hoger uitvallen, maar ook lager. In het ergste geval kan dit zelfs negatief zijn. Op die manier kapitaal opbouwen, wordt dan een pijnlijke en frustrerende aangelegenheid.

Beleggen met beleid

Er zijn een aantal basisbeginselen die je zou moeten hanteren, wanneer je gaat beginnen met opbouwen van kapitaal. Wanneer je vermogen wilt opbouwen, dan is het van belang deze basisregels in acht te nemen.

Risicospreiding

Risicospreiding is extreem belangrijk. Hierdoor voorkom je dat al jouw geld verloren gaat, wanneer je achteraf gezien een foutieve investering doet. Ook zullen de negatieve en positieve uitschieters elkaar opheffen, zodat er sprake is van een meer stabiel rendement. Je zult niet tegen grote verliezen aanlopen, maar je zult waarschijnlijk ook de grote winsten mislopen.

Wanneer je met pensioen gaat, dan wil je dat het geld dat je hebt geïnvesteerd beschikbaar is. Vanuit dat oogpunt is het verstandig, dat naarmate deze datum nadert, dat je dan steeds meer in veilige producten gaat investeren. Dit kunnen bijvoorbeeld obligaties zijn, maar je kunt er dan ook voor kiezen om meer geld op een spaarrekening aan te houden. 

Lange termijn visie

Beleggen doe je voor de lange termijn. Schiet daardoor niet direct in de stress als op een dag de koersen dalen. Normaal gesproken zullen op lange termijn koersen stijgen. Echter, dit gaat wel met ups en downs en niet in een rechte lijn omhoog.

Wanneer je direct gaat verkopen wanneer de koersen dalen, dan zal je jouw verlies nemen en heb je niet de kans dat de verliezen weer worden goedgemaakt.

De AFM adviseert minder ervaren beleggers, om te investeren in indexfondsen of ETF`s en hierbij niet al teveel te handelen. Het is soms zelfs beter om niet dagelijks de koersen te bekijken. Zeker indien dit je onrustig maakt, op het moment dat het tegenzit.

Kapitaal opbouwen lange termijn

Beleg geld dat je kunt missen

Omdat je geen zekerheid hebt dat jouw geld niet verloren gaat, is het ook van belang om alleen te beleggen met geld dat je eventueel kunt missen. Op die manier voorkom je dat je in de financiële problemen terecht komt, op het moment dat het tegenzit. 

Is het zo, dat op het moment dat jouw beleggingen niet het verwachte rendement opleveren, dat je dan direct de rekeningen niet meer kunt betalen, dan neem je gewoonweg teveel risico.

Een risicoprofiel opstellen

Niet ieder mens is hetzelfde. Je hebt mensen die risico avers zijn en mensen die niet bang zijn voor een risico. Ook heb je mensen die over relatief veel geld beschikken en mensen die maar net rond kunnen komen. Beleggingen dienen te passen bij het risicoprofiel en persoonlijke situatie van iemand

Door een risicoprofiel op te stellen, krijg je inzicht in welke beleggingen bij jou passen. Dit leidt tot een advies. Hier kan je, als je hiervoor kiest, van afwijken. Dit is in onze opinie echter niet raadzaam. Door te handelen naar jouw risicoprofiel, zorg je ervoor dat je geen onverantwoorde risico`s neemt, hetgeen zal leiden tot meer gemoedsrust.

Periodiek beleggen

Persoonlijk heb ik de voorkeur voor periodiek beleggen. Door iedere maand een bepaalt bedrag te investeren, verminder je het risico.

Wanneer je in één keer een groot bedrag investeert, dan kan het zo zijn, dat wanneer je dit op het verkeerde moment doet, dat je direct een gedeelte van het vermogen dat je hebt opgebouwd, ziet verdampen. Door per maand een bedrag te investeren is er sprake van verschillende instapmomenten, waardoor dit risico kleiner zal worden. Het bedrag dat je elke maand opzij zet, dient een bedrag te zijn dat je goed kunt opbrengen.

Periodiek beleggen

Hoeveel dat is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg overblijft dat je maandelijks nodig hebt om van te kunnen leven. 

Waarin wil je gaan investeren?

Uiteindelijk dien jezelf te beslissen waarin je wilt gaan beleggen, om op die manier vermogen op te bouwen. Je kunt kiezen voor de meer traditionele producten zoals aandelen, maar ook crypto of crowdfunding behoren tot de mogelijkheden. Het opbouwen van vermogen gaat sneller met producten waarbij de rendementsverwachtingen hoger liggen. Dit kan er echter ook voor zorgen dat jouw vermogen sneller verdampt, in het geval het tegenzit.

Crypto en crowdfunding

Crypto en crowdfunding zijn relatief nieuwe beleggingsproducten met een hoog risico. Daarentegen zijn de rendementen wel weer aantrekkelijk. Persoonlijk kies ik steeds vaker voor crowdfunding. Met name voor projecten waarbij er sprake is van onderpand in de vorm van onroerend goed. Ook al biedt dit ook geen 100% garantie, de risico`s worden hierdoor wel enigzins beperkt.

Met crypto ben ik nog steeds enigszins terughoudend. Omdat er geen sprake is van fysiek onderpand, blijven hier risico`s aan verbonden. Op momenten dat er paniek uitbreekt kunnen de koersen ontzettend hard gaan dalen. Daarnaast speelt regulering nog steeds een grote rol en is er geen duidelijkheid op dit gebied. 

Op welke manier jij kapitaal wilt opbouwen is jouw eigen keuze. Denk hier echter wel goed over na en neem de basisbeginselen in acht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *