Overwaarde huis opnemen

Is de overwaarde van een huis opnemen een goed idee? Bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. Maar hoe gaat dit nu in zijn werk en wat zijn de afwegingen. 

Hoe bereken je overwaarde

De overwaarde van  een huis wordt berekend als het verschil tussen de verkoopwaarde en de hypotheek die op een huis rust. Dit is het geld wat overblijft, nadat je jouw huis hebt verkocht en de hypotheek hebt afgelost. 

Tweede hypotheek afsluiten

Elke Nederlander die jaren geleden een  huis heeft gekocht is inmiddels in het bezit van een forse overwaarde. Je bent als het ware rijk, maar het geld zit wel gewoon in de stenen. Je kunt het niet gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen. Om de overwaarde op je woning te gebruiken, dien je of jouw huis te verkopen of een extra hypotheek af te sluiten.

Een tweede hypotheek wordt niet zondermeer verstrekt. Naast de aanwezigheid van overwaarde, dient er ook sprake te zijn van voldoende inkomsten om de rente en aflossing te kunnen betalen. De maximale hypotheek kan dan ook lager uitvallen dan de overwaarde.

Rente en aflossing betalen

Door een nieuwe hypotheek af te sluiten of de hypotheek te verhogen, zal je wel maandelijks rente dienen te gaan betalen. Je dient er op te letten dat op die manier de overwaarde niet verdampt. Als je besluit de overwaarde op te nemen, dan is het wel van belang dat je op voorhand weet wat je met dat geld wilt gaan doen. 

Aflossingsvrije hypotheek

De tweede hypotheek wordt doorgaans afgesloten als een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer je de overwaarde niet gebruikt om bijvoorbeeld een verbouwing aan het huis te financieren, dan heb je geen recht op hypotheekaftrek. Het niet kunnen aftrekken van de betaalde rente bij een aflossingsvrije hypotheek is het nadeel van dit soort hypotheek. 

Nieuwe woning kopen

Wanneer je een nieuw huis koopt, dan wordt je geacht de overwaarde van de oude woning te gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning. 

Dit kan invloed hebben op de hypotheekrenteaftrek. Gebruik je de overwaarde van de woning niet voor de aanschaf van de nieuwe woning, dan heb je over dat bedrag ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Met de huidige lage hypotheekrente is de invloed hiervan, wanneer je een nieuwe woning koopt, overigens niet al te groot.

Overwaarde huis opnemen nieuw huis

Tweede woning kopen

Overwaarde opnemen om een tweede woning te kopen komt ook regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor een vakantiehuis in het buitenland. Of een tweede woning, om deze te gaan verhuren en daardoor extra inkomsten te genereren. 

Het voordeel van een tweede hypotheek op een woning, is dat je op die manier goedkoop aan geld komt, om een tweede woning aan te schaffen. Een Nederlandse bank zal namelijk geen hypotheek verschaffen op een woning in het buitenland. Hiervoor zijn de risico`s te groot. 

Bestaan er ook risico`s

Helemaal risicoloos is de overwaarde van een huis opnemen niet. Het prijsniveau van huizen is op dit moment extreem hoog. Het kan echter altijd gebeuren dat de prijzen dalen. Indien je dan een groot gedeelte van de overwaarde hebt opgenomen, dan kom je ineens met een schuld te zitten. Van belang is dan wat je met het geld gaat doen.

Ga je bijvoorbeeld het geld investeren in aandelen of via crowdfunding, dan zal als alles goed gaat, het vermogen alleen maar toenemen. In een dergelijke situatie beschik je dan gewoon over het geld om de hypotheek weer af te lossen. Ga je jouw overwaarde echter gebruiken om een wereldreis te maken, dan is het geld weg en zit je daadwerkelijk met een schuld.

Overwaarde opnemen risico

Verstandig investeren is dan echter van groot belang. Bijvoorbeeld in ETF`s, waarbij je de risico`s kunt beperken. Altijd het hoogste rendement nastreven bij beleggen is niet per definitie de juiste manier om te gaan beleggen.

De overwaarde van een huis opnemen dien je verstandig te doen. Dat is dan ook ons devies. 

Stijgende hypotheekrente

De hypotheekrente is stijgende. Het is in onze opinie dan ook verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Als je over een jaar of 5 opeens 6% hypotheekrente dient te gaan betalen over de tweede hypotheek, dan heeft dit grote invloed op de maandlasten. 

Ten opzichte van de huidige rente die je maandelijks dient te betalen, ben je dan opeens veel meer kwijt. Wellicht heb je dan overwaarde nodig om de rente te kunne betalen. Dit hangt uiteraard wel van jouw situatie af en dan met name hoe hoog het maandelijkse inkomen is.

Jouw persoonlijke situatie

Heb je bijvoorbeeld geen kinderen, dan is er eigenlijk ook weinig reden om geld na te laten aan erfgenamen. In een dergelijke situatie zou je dan ook de overwaarde kunnen gebruiken om leuke dingen te gaan doen. Indien je wel kinderen hebt en eventueel klein kinderen, dan kan je in de vorm van een overwaarde, een mooie erfenis nalaten. 

De overwaarde van een huis opnemen kan interessant zijn. Maar denk hier wel goed over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *