Beleggingsstrategie tijdens een crash

Beleggingsstrategie tijdens een crash

Tussen 7 en 17 januari 2018 verloor de cryptocurrency market cap ruim 50% aan waarde. Onzekere tijden voor crypto beleggers, wat op dat moment de beste beleggingsstrategie. Via Twitter en Facebook hebben wij een poll gehouden. De antwoorden over deze crypto crash die eruit kwamen waren zeer verrassend.

Dit is wat de meeste mensen denken

De hersenen kunnen niet zo goed omgaan met financieel verlies. Op het moment van verlies wordt het gedeelte van de hersenen geactiveerd waar we ook pijn en verdriet mee voelen. Omdat we deze negatieve emoties liever vermijden, proberen we verlies altijd te voorkomen. Dreigt de koers onder onze aankoopkoers te zakken, dan nemen we snel de (kleine) winst.

Wanneer de koersen te hard dalen zien we het financieel verlies alleen maar toenemen. De hersenen sporen aan om te verkopen. Alleen op deze manier kunnen we het verlies zoveel mogelijk beperken, en hiermee ook de pijn die we voelen.

En dit is wat we daadwerkelijk doen

Ondanks wetenschappelijk onderzoek over de werking van de hersenen tijdens financieel verlies, vertellen Nederlandse beleggers iets heel anders. Er is ruim 500 keer op onze poll gestemd, verreweg de meeste stemmen waren afkomstig vanaf de pol die we op Twitter plaatste.

We stelden de vraag “wat is op dit moment jouw beleggingsstrategie?” Deze vraag hebben we in de ochtend van 17 januari gelanceerd, vlak voordat de totale market cap op het laagste punt kwam te staan.

Onze volgers hadden de keuze uit de volgende antwoorden:

  • Verkopen en wachten
  • Totaal uitstappen
  • Hodlen (vasthouden)
  • Traden (handelen)

Je zou denken dat de meeste mensen totaal uitstappen of verkopen en wachten tot de markt weer aantrekt. Toch koos ruim 86% voor holden oftewel vasthouden. Maar goed ook: een dag later laat de cryptocurrency markt een flink herstel zien. Van een dieptepunt van 415 miljard dollar is de cryptocurrency market capitalizations in 24 uur gestegen naar 591 miljard dollar. Hiermee staat dit weer op het niveau van 26 december 2017, vlak voor de grote stijging.

Wat doe jij bij een volgende crash: vasthouden, verkopen of juist bijkopen? Laat een reactie achter op onze Twitterpagina of volg ons voor het laatste crypto nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *