Banken onder één bankvergunning

Bij het depositogarantiestelsel wordt er vaak vermeld, dat de dekking geldt per rekeninghouder per bank. Dat is eigenlijk niet geheel juist. Het zou eigenlijk per rekeninghouder per bankvergunning moeten zijn. Wat nu als er meerdere banken onder één bankvergunning vallen? Dan is het opletten geblazen bij het spreiden van spaargeld. Soms opereren er namelijk meerdere banken onder één bankvergunning.

Wat is een bankvergunning?

Een bankvergunning is een vergunning die je als bedrijf toestaat om als bank te mogen opereren. Uiteraard ontvang je een dergelijke vergunning niet zomaar. Je zal aan een groot aantal en ook strikte voorwaarden, dienen te voldoen. 

Wanneer een onderneming een bankvergunning ontvangt, dan kan deze vergunning worden gedeeld met meerdere ondernemingen, die tot hetzelfde concern behoren. Wanneer dit het geval is, dan dien je goed op te letten.

Uitgegeven Nederlandse bankvergunningen

Op dit moment zijn de onderstaande financiële instellingen in het bezit van een Nederlandse bankvergunning:

Vergunninghouder
ABN AMRO
Anadolubank
De Volksbank
Brand New Day
Bunq
Achmea Bank N.V.
Credit Europe Bank
Demir-Halk Bank
GarantiBank
Vergunninghouder
ING
Aegon
LeasePlan Bank
Nationale Nederlanden
NIBC Direct
Rabobank
Triodos Bank
Van Lanschot
Yapi Kredi

In bovenstaand overzicht missen namen zoals de Bigbank, Renault bank en nog meer bij Raisin aangesloten banken. Dit houdt niet in dat deze banken niet in het bezit zijn van een bankvergunning. 

Deze banken zijn in het bezit van een bankvergunning van een andere land uit de Europese Unie. Zo bezit de Bigbank een Estse bankvergunning en valt daardoor onder het depositogarantiestelsel van Estland. Op die manier zijn ook tegoeden bij die bank tot 100.000€ per rekeninghouder gedekt. 

Welke banken vallen onder dezelfde bankvergunning?

In onderstaand overzicht kun je zien welke banken onder één en dezelfde bankvergunning vallen. Hierbij valt het op dat de bankvergunning van de ASN bank met een groot aantal andere banken wordt gedeeld. Zo staat de vergunning op naam van de Volksbank, waartoe onder meer ook de SNS bank behoort.

Vergunninghouder Handelsnamen:          
ABN AMRO ABN AMRO Moneyou        
Anadolubank Anadolubank          
De Volksbank RegioBank SNS Bank ASN Bank BLG Wonen Zwitserleven De Volksbank
Brand New Day Brand New Day          
Bunq Bunq          
Achmea Bank N.V. Achmea Bank N.V. Centraal Beheer        
Credit Europe Bank Credit Europe Bank          
Demir-Halk Bank DHB Bank          
GarantiBank GarantiBank          
ING ING          
Aegon Aegon Knab        
LeasePlan Bank LeasePlan Bank          
Nationale Nederlanden Delta Lloyd Nationale Nederlanden OHRA      
NIBC Direct NIBC Direct          
Rabobank Rabobank Robeco        
Triodos Bank Triodos Bank          
Van Lanschot Van Lanschot Evi van Lanschot        
Yapi Kredi Yapi Kredi          

Zweedse banken

Doordat Zweden niet de euro hanteert is er gekozen voor een garantiebedrag in lokale valuta. Dit bedrag waarvoor de Zweedse centrale bank garant staat, zal altijd zo rond de 100.000€ schommelen. Wanneer de Zweedse Kroon sterk is ten opzichte van de euro, dan zal het iets hoger zijn en bij een zwakkere Zweedse Kroon kan het net iets minder zijn.

Dit is van belang wanneer je een spaarrekening bij Zweedse banken zoals Klarna of de Nordax bank wilt gaan openen.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een bankvergunning

Het aanvragen van een bankvergunning is een langdurig traject. Er worden naast de financiële details nog tal van andere zaken gecheckt. Zo zullen ook bestuurders onder de loep worden genomen.

Goedkeuring van de Europese Centrale Bank

Op basis van de ingediende aanvraag, stuurt de Nederlandsche Centrale Bank hun opinie naar de Europese Centrale Bank. Uiteindelijk zal de Europese Centrale Bank ook moeten instemmen met het verlenen van een bankvergunning. 

Dit is op zich logisch, want het verstrekken van een bankvergunning aan een een niet aan de voorwaarden voldoenende bank in de Europese Unie, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gehele Europese Unie. Een faillissement van een bank is eigenlijk een van de schadelijkste zaken die kan gebeuren voor een economie. Banken zijn nu eenmaal het fundament van de hedendaagse economie. Hoe vervelend dit soms ook kan zijn. We kunnen niet meer zonder.

welke banken vallen onder dezelfde bankvergunning

Doorlopend toezicht

Na het verstrekken van een vergunning, blijft er sprake van doorlopend toezicht. Zo houdt de Nederlandsche bank toezicht op de kredietrisico`s en liquiditeitsrisico`s die banken lopen. Op dit vlak wordt er samengewerkt met de Autoriteit Financiële Markten en de Europese Centrale Bank.

Zolang er geen sprake is van ongewone situaties, dan zal een bank niet zo snel failliet gaan. Er kan echter altijd sprake zijn van onverwachte gebeurtenissen. De kredietcrisis zag bijna niemand aankomen. Toen de eerste signalen de ronde deden, dat bepaalde banken wel eens in grote problemen zouden kunnen komen, was het al te laat. 

Goed opletten!

Bij het spreiden van spaargeld, is het goed opletten op de bankvergunning. Het depositogarantiestelsel geldt per persoon per bank, tenzij banken onder dezelfde bankvergunning vallen. 

Zo is de ASN bank actief onder dezelfde vergunning als de SNS bank. In dat geval dien je de saldo`s van deposito`s en andere spaarrekeningen bij elkaar op te tellen, van alle banken opererend onder dezelfde vergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *