Eindkapitaal berekenen

Wanneer je maandelijks gaat sparen, dan kun je met een beperkt bedrag een aanzienlijk kapitaal opbouwen. Om het eindkapitaal te berekenen wat je gaat opbouwen, kun je de volgende formule gebruiken.

Formule voor het berekenen van een eindkapitaal

Er zijn twee verschillende situaties mogelijk. Een situatie waarbij je eenmalig een bedrag inlegt en een situatie met een periodieke inleg.

Periodiek sparen

Om een eindkapitaal te berekenen, heb je de volgende waarden nodig:

  • Het aantal perioden dat je gaat sparen
  • De rente
  • Maandelijkse inleg 

Het eenvoudigste is om excel te gebruiken en dan gebruik te maken van de formule FV (Future value) of in het Nederlands EW (Eindwaarde). Wanneer je de eindwaarde zonder Excel wil berekenen, dan dien je de eindwaarde van elke inleg apart te berekenen. 

Stel dat je maandelijks, aan het einde van de maand, 100 euro gaat sparen en dat voor een periode van 10 jaar. Dan zal je over de eerste 100 euro, 9 jaar en 11 maanden rente ontvangen. Bij de tweede inleg zal dit 9 jaar en 10 maanden zijn. 

Om dit uit te rekenen dien je een wiskundige vergelijking op te zetten. Beter is dan om gewoon Excel te gebruiken of eventueel een website waar je dit eenvoudig uit kunt rekenen.

Eindkapitaal berekenen inleg

Eindwaarde bij een eenmalige inleg

Bij een eenmalige inleg is het eenvoudig om het eindkapitaal te berekenen. De formule luidt dan als volgt:

Inleg * (1+rente)^aantal perioden

Stel dat je 10.000 euro gaat storten en 5 jaar lang 3% rente ontvangt. Het eindkapitaal bedraagt dan:

10.000€ * (1+0,02)^5 = 11.040€

Er wordt hier expliciet uitgegaan dat je rente op rente ontvangt. Ga je een termijndeposito afsluiten, dan zal hier geen sprake van zijn. Je zal dan elk jaar een bedrag van 200€ aan rente ontvangen, wat niet automatisch wordt herbelegd. 

Opletten bij de berekening

Bij de rente gaat het bijna altijd om de rente per jaar. Wanneer je per maand gaat sparen, dan zal je bij de bovenstaande formules, het rentepercentage door 12 dienen te delen. Indien je dit niet doet, dan zal de eindwaarde niet juist worden berekend.

Hier kun je onze rekentool downloaden.

Hoge rente ontvangen

Wanneer je op zoek bent naar een hoge rente, om op die manier een hogere eindwaarde te bereiken, dan zijn de spaarproducten van de Bigbank en de aangesloten banken bij Raisin interessant. Deze banken bieden een hogere rente dan Nederlandse banken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *