woonplaatsverklaring aanvragen

Een woonplaatsverklaring aanvragen doe je bij de belastingdienst. Een dergelijke verklaring kan je bijvoorbeeld nodig hebben om te worden vrijgesteld van bronbelasting.

Wat is een woonplaatsverklaring

Dit is een verklaring waarin wordt aangegeven in welk land je woont. In Nederland wordt een dergelijke verklaring afgegeven door de belastingdienst. In andere landen kan een dergelijke verklaring ook worden afgegeven door andere overheidsinstanties.

Een woonplaatsverklaring aanvragen bij de belastingdienst

Bij de belastingdienst een woonplaatsverklaring aanvragen is vrij eenvoudig. Standaard zal je een formulier van de belastingdienst, van het land dat om de verklaring vraagt, ontvangen. 

Dit formulier dien je dan in te vullen en ter ondertekening door te sturen naar de belastingdienst. Je kunt dit per post doen maar ook kan je dit formulier scannen en per mail naar de belastingdienst sturen. Hier kan je de adresgegevens terugvinden.

Hierbij dien je rekening te houden met een maximale verwerkingstijd van 6 weken. Je dient de verklaring dus op tijd aan te vragen.

Vrijstelling voor het betalen van bronbelasting

De meest voorkomende reden voor het aanvragen van de verklaring, is ter voorkoming van het betalen van bronbelasting in het buitenland. Met alle landen van de Europese Unie heeft Nederland een verdrag, waardoor je een gehele of een gedeeltelijke vrijstelling ontvangt met betrekking tot het betalen van bronbelasting. Hiervoor heeft de buitenlandse belastingdienst dan wel een bewijs nodig dat je daadwerkelijk inwoner van Nederland bent.

Sommige landen maken het nog eenvoudiger. In dergelijke landen ben je namelijk niet verplicht om een dergelijk bewijs toe te sturen. Je wordt dan automatisch vrijgesteld van het betalen van buitenlandse bronbelasting.

Aanvullende bewijsstukken

In sommige situaties kan er om aanvullende bewijsstukken worden gevraagd.

Een woonplaatsverklaring van de belastingdienst alleen is dan niet voldoende. Dit kan bijvoorbeeld een factuur van de energierekening zijn, een bankafschrift of een ander document. 

Dit zijn echter uitzonderingen. De zogenaamde woonplaatsverklaring is voor de meeste buitenlandse belastingdiensten afdoende bewijs dat je daadwerkelijk in Nederland woont. 

woonplaatsverklaring belastingdienst

Voor welke landen heb je een verklaring van de woonplaats nodig?

Wanneer je via Raisin een spaarrekening hebt geopend, dan zal je doorgaans te maken krijgen met bronbelasting. Je dient dan tijdig de verklaring van de belastingdienst aan te vragen, waarin zij bevestigen dat je daadwerkelijk in Nederland woont. Je krijgt dan een gehele of gedeeltelijke vrijstelling voor het betalen van bronbelasting. Dit is het geval bij sparen in de volgende landen:

Land Bronbelasting voor Nederlanders Vereiste actie
Polen 5% Woonplaastverklaring
Italië 0% Automatische vrijstelling
Letland 10% Woonplaastverklaring
België 0% Eigen verklaring
Estland 0% Automatische vrijstelling
Oostenrijk 0% Woonplaastverklaring
Portugal 0% Woonplaastverklaring
Tsjechië 0% Woonplaastverklaring
Zweden 0% Automatische vrijstelling
Frankrijk 0% Woonplaastverklaring
Slowakije 0% Woonplaastverklaring
Frankrijk 0% Automatische vrijstelling

Alleen in Polen en in Letland ontvang je geen volledige vrijstelling voor het betalen van bronbelasting. De belasting die alsnog in rekening wordt gebracht, kun je echter wel alsnog in mindering brengen op de Nederlandse belastingaangifte. Anders zou er sprake zijn van het heffen van dubbele belasting, hetgeen verboden is.

Wat als er toch bronbelasting wordt ingehouden?

Heb je toch bronbelasting afgedragen in een ander land? Dan mag je deze belasting in mindering brengen in Nederland. Echter, dit is wel aan maximum verbonden. De hoogte van de verrekening hangt af van de maximale bronbelasting die in een belastingverdrag is vastgelegd. Dit is doorgaans 15%. 

Wordt er meer ingehouden, dan dien je jezelf te wenden tot de buitenlandse belastingdienst, om het meerdere terug te vorderen. 

Dit is in de praktijk redelijk omslachtig. Een woonplaatsverklaring zal er dan voor zorgen dat er op voorhand niet meer wordt ingehouden, dan het maximaal toegestane bedrag of percentage.

Zijn er kosten verbonden aan een aanvraag?

Er worden verder geen kosten in rekening gebracht bij het aanvragen van een woonplaatsverklaring. Het enige nadeel is dat het de nodige tijd in beslag neemt, voordat je de verklaring van de belastingdienst in je bezit hebt. 

Hoe lang duurt een aanvraag?

Vaak wordt er als voorwaarde gesteld, dat de verklaring minimaal 4 weken voor het uitbetalen van rente in het bezit dient te zijn van de buitenlandse belastingdienst. Als je hier de maximale verwerkingstijd van de Nederlandse belastingdienst van 6 weken bij optelt, dan kom je uit op een totaal van 10 weken. 

Deze termijn dien je dan ook minimaal in aanmerking te nemen. Beter is nog om de verklaring nog wat eerder aan te vragen. Bijvoorbeeld direct wanneer je een buitenlandse spaarrekening gaat openen.

Wordt sparen in het buitenland niet erg omslachtig?

Het aanvragen van een woonplaatsverklaring is eenvoudig en kost ook niet veel tijd. In mijn opinie is dit dan ook geen reden om niet te gaan sparen in het buitenland. De extra rente die je kunt ontvangen, weegt veel zwaarder. 

Daarnaast is dit iets wat je slechts eenmalig dient te doen. Vergeet ook niet dat het verschil in rente dat je kunt ontvangen fors kan oplopen. 

In sommige situaties kan je wel 5 keer zoveel rente ontvangen, dan bij een Nederlandse bank. Dat is het wel waard om even een uurtje uit te trekken om een formulier voor de belastingdienst in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *