De Inbank uit Estland is al geruime tijd partner van Raisin. De bank uit Estland biedt spaardeposito`s met een aantrekkelijke rente. Lees onze Inbank review, om te bekijken of het voor jou een aantrekkelijke optie is, om te gaan sparen bij deze bank. 

Inbank Raisin

Actuele rente van termijndeposito`s

De minimale looptijd van de deposito`s bedraagt 1 jaar. Wanneer je jouw geld langer wilt vastzetten, dan zijn er ook termijndeposito`s beschikbaar met een maximale looptijd van wel  5 jaar. Om een deposito te openen dien je minimaal een bedrag van 2.000€ storten. Meer dan 100.00€ storten is niet mogelijk.

De actuele spaarrente die behoren bij de verschillende looptijden, zijn als volgt:

looptijdRente
Vrij opneembaar3,20%
6 maanden3,00%
1 jaar3,50%
2 jaar3,49%
3 jaar3,45%
4 jaar3,40%
5 jaar3,40%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito`s bekijken

De hoogste spaarrente bij een deposito ontvang je op dit moment opmerkelijk genoeg bij een looptijd van 4 jaar en niet van 5 jaar.

Hoe open je een deposito?

Je dient eerst een gratis Raisin rekening te openen, alvorens je daadwerkelijk bij de Inbank kunt gaan sparen. Raisin is puur een bemiddelingsplatform, dat sparen in verschillende landen van de Europese Unie eenvoudig en toegankelijk maakt. Het geld kom dan ook gewoon op het deposito bij de Inbank terecht. 

Banken in de Europese Unie dienen te voldoen aan strikte regels bij het openen van een bankrekening. Een van deze voorwaarden omhelst een identificatieproces. 

Dit proces doorloop je bij de registratie bij Raisin. Bij het openen van een deposito bij de Inbank via Raisin, is dit vervolgens niet meer noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor alle bij het spaarplatform van Raisin aangesloten banken. 

Het depositogarantiestelsel, waarbij de centrale bank van een land tot een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank garant staat, is ook van kracht op spaarsaldo`s bij de Inbank.

Historie van de bank

De historie van de bank gaat niet al te lang terug. De bank is namelijk in 2010 opgericht en is pas sinds 2015 in het bezit van een bankvergunning. De oorsprong van de bank bevindt zich in het technologiebedrijf Cofi AS. 

De aandelen zijn in handen van 45 verschillende investeerders. Begin 2022 is er voor een bedrag van 6 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven. Op basis van de koers die aan deze aandelen is toegekend, komt de waardering van de bank uit op ongeveer 225 miljoen euro.

In 2021 heeft de bank een nettowinst behaald van 11 miljoen euro. Het aantal leningen die de bank heeft uitstaan bedroeg eind 2021 een bedrag  van 605 miljoen euro. Dit is maar liefst een groei van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. 

De bank richt zich voornamelijk op het verstrekken van consumentenleningen. Zo bieden zij ook het product indivy payments aan, hetgeen vergelijkbaar is met hetgeen Klarna aanbiedt. Op die manier kan je als consument iets kopen en pas achteraf in termijnen betalen.

Ook heeft de bank een aantal obligaties uitstaan, die zijn genoteerd aan de Nasdaq Baltic Stock Exchange. 

Aangezien de bank zijn oorsprong vindt vanuit een tech onderneming, is het vooral de vooruitstrevende technologie waarmee de bank zijn marktpositie probeert uit te breiden. Naast de Baltische staten is de bank inmiddels ook actief in Polen. 

Meer over Estland

Estland is een voorloper op het gebied van met name fintech. Ontzettend veel fintech bedrijven vinden hun oorsprong terug in de Baltische staten.

Als land wordt Estland nogal eens onderschat. Met een van de hoogste economische groeicijfers en de laagste staatsschuld, bezit het land over een sterke economie.

Het Binnenlands Bruto Product (BBP) per inwoner, ligt inmiddels hoger dan landen zoals Portugal, Spanje en Griekenland. (Bron: Tradingeconomics.com)

Bronbelasting

Mensen die geen inwoner zijn van Estland, worden niet onderworpen aan bronbelasting. Dit is automatisch het geval, zodat je hier verder geen actie voor hoeft te ondernemen.

Sparen met een hoge rente? Een spaarrekening openen bij een bank die aangesloten is bij het bemiddelingsplatform van Raisin, levert een hoge rente op. Deze rente kan wel vijf keer hoger zijn dan bij een Nederlandse bank. Daarnaast bieden alle banken de zekerheid van het depositogarantiestelsel.