Wat is risicospreiding

Wanneer je vermogen wilt gaan opbouwen, dan is risicospreiding van groot belang. Door het spreiden van risico`s, zorg je ervoor dat het totale risico afneemt. Hoe kan je dit toepassen in de praktijk?

Ga niet gokken met jouw geld

Wanneer je naar het casino gaat en je gaat roulette spelen, dan heb je verschillende opties. Je kan al jouw geld in één keer inzetten op een specifiek nummer. Wanneer je dan wint, dan win je ook direct goed. Je kan het geld echter ook verspreiden over verschillende nummers. 

Wanneer je dan wint, dan zal je in totaal minder winnen. Je bent dan namelijk het geld kwijt, wat je op de andere nummers had ingezet. Op des te meer nummers je gaat inzetten, des te groter de kans dat je wint, maar des te lager zal de winst zijn.

Toepassing bij het beleggen

Wanneer je gaat beleggen, dan dien je dit principe ook toe te passen. Zo zou je nooit al jouw geld in één aandeel dienen te stoppen. Door aandelen van verschillende bedrijven te kopen, spreid je jouw risico. Nog beter is om niet alleen in aandelen te investeren.

Door ook in obligaties, onroerend goed, crowdfunding en crypto te beleggen, spreid je jouw geld nog beter. 

Dergelijke financiële producten zijn niet direct aan elkaar verbonden. Gaat het op het ene vlak iets minder, dan gaat het op ander vlak wellicht weer beter. Dat is de risicospreiding betekenis. Beleggen in verschillende producten, die zo min mogelijk met elkaar zijn verbonden.

Wat is risicospreiding beleggen

Beleggingsfondsen

Het toepassen van risicospreiding is in de praktijk vrij eenvoudig. Door te beleggen in beleggingsfondsen, in plaats van individuele aandelen, bereik je al snel geen goede risicospreiding. 

Zeker wanneer je in een indexfonds gaat beleggen. Of in mixfondsen, waarbij het geld direct over verschillende producten en sectoren wordt gespreid.

Beleggen met beleid

Uiteindelijk wil je vermogen opbouwen. Het liefst doe je dit zo snel mogelijk. Het is nog belangrijker om dit met beleid te doen. Zodat je aan het eind het vermogen hebt opgebouwd waarop je had gerekend. Wellicht duurt het dan wel iets langer, maar je loopt in ieder geval veel minder risico. Want als je aan het eind jouw geld kwijt bent, dan is dit een drama.

Sparen

Sparen levert dan wellicht niet veel op, je loopt ook geen risico. Daarom is het altijd verstandig om een gedeelte van het vermogen dat je beschikt op een spaarrekening te laten staan. Een spaarrekening openen is nog steeds een goed idee.

Dan heb je altijd geld achter de hand waar je op terug kunt vallen. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor koersdalingen. Dit wordt ook aangeraden door partijen zoals de AFM en het NIBUD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *