Financieel adviseur

Een financieel adviseur inschakelen kan in sommige situaties een goede keuze zijn. Hij of zij kan jouw financiële situatie in kaart brengen. En daarnaast ook adviseren wat verstandig is in jouw situatie.

Een financieel adviseur geeft alleen advies over financiële producten. Je dient vervolgens zelf bepaalde zaken in gang te zetten.

Zorg voor een kritische blik

Het is in mijn opinie verstandig om nooit blind af te gaan op een financieel adviseur. Je hebt hele goed adviseurs, maar ook minder goede adviseurs. Daarom is het van belang, dat jezelf altijd kritisch blijft. Voordat je daadwerkelijk actie gaat ondernemen op basis van een financieel advies, zou ik eerst eens met andere mensen overleggen. 

Ook al is het verplicht dat een financieel adviseur in het bezit is van een wft diploma, dat zegt nog niet zoveel over de kwaliteit van de advisering. In een eerste gesprek zal echter direct veel duidelijk worden. Zorg dat je tijdens dit eerste gesprek de juiste vragen stelt. Zo kan je erachter komen of je met de juiste persoon van doen hebt.

Juist inschatten van risico`s

Een goede adviseur dient realistisch te zijn. Hij of zij dient jouw de voordelen, nadelen en risico`s van een financieel product goed uit te leggen. Daarbij dient er extra aandacht te worden besteed, of een bepaald product wel bij jouw situatie past. Op basis van het advies en informatie die wordt verstrekt zou je dan uiteindelijk jouw financiële beslissing dienen te nemen.

Op welke gebieden adviseren?

Afhankelijk van de specialisatie van een financieel adviseur, kunnen zij jou verschillende soorten financieel advies verstrekken. Dit zijn bijvoorbeeld:.

  • Spaarproducten
  • Pensioenen en lijfrenteverzkeringen
  • Hypotheken als je een huis wilt kopen
  • Beleggen
  • Verschillende soorten verzekeringen

Niemand kan de toekomst voorspellen

Iemand kan jou adviseren om te gaan beleggen, omdat bijvoorbeeld de aandelenmarkt er goed voorstaat. Echter, niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Voordat de oorlog in de Oekraïne uitbrak, stond de beurs er goed voor. 

De economie was sterk aan het groeien en de winsten van bedrijven braken verschillende records. Inmiddels is dit sentiment behoorlijk gekeerd. Meer en meer bedrijven krijgen het toch iets moeilijker. Dit is iets wat niemand had kunnen voorspellen. Zeker de laatste jaren zijn de financiële markten erg onvoorspelbaar. Doet een financieel adviseur voorkomen dat hij wel kan voorspellen wat er de komende jaren gaat gebeuren, dan is dat direct een rode vlag. 

Financieel adviseur toekomst

Persoonlijke voorkeuren

Let ook altijd goed op persoonlijke voorkeuren. Iemand die sterk gelooft in crypto, zal een gekleurd advies geven. Hetzelfde geldt voor iemand die absoluut niet gelooft in crypto. Uiteindelijk gaat het er met name om, waar jij jezelf goed bij voelt. 

Ook al ben ik zelf geen voorstander van sparen op dit moment en neem ik liever meer risico en investeer ik via crowdfunding, dat is mijn opinie. Iemand anders opent liever een spaarrekening, om op dit manier risico uit te sluiten.

Zelf een plan maken

In mijn opinie  kan je veel meer zelf doen, dan dat je zou denken. Begin eerst eens met het inzichtelijk maken van hetgeen er binnenkomt en wat er uitgaat. Op basis daarvan kan je bekijken hoeveel er maandelijks overblijft. Wil je toch graag dat er maandelijks meer overblijft, dan kan je jouw kosten eens goed onder de loep gaan nemen.

Wanneer je weet wat er overblijft, dan dien je te gaan bepalen wat je hiermee gaat doen. In eerste instantie is het altijd verstandig om te gaan sparen. Zorg ervoor dat je eerst een spaarsaldo tot je beschikking hebt, waarop je kunt terugvallen, alvorens je gaat denken aan beleggen of investeren. Dit is ook wat de AFM altijd adviseert. Een financieel adviseur die iets anders adviseert, zou je eigenlijk direct de deur moeten wijzen.

Bij het maken van een financieel plan of spaarplan is het altijd van belang om te letten op de lange termijn. Door nu keuzes te maken, zal invloed hebben op de lange termijn. Ga je nu een huis kopen, dan is dat een beslissing waar je lange tijd mee te maken zult hebben.

Doelen bepalen

Ook is het altijd verstandig om voor jezelf doelen te bepalen. Waar wil je staan over 5 jaar, 10 jaar of zelfs langer. Op basis daarvan ga je bepalen hoeveel je maandelijks dient te gaan sparen of te beleggen. Bij beleggen is het verwachte rendement hoger, waardoor vermogen sneller zal gaan groeien. Maar het kan ook tegenzitten, zodat je zelfs geld wat je hebt belegd, kwijtraakt.

Kosten

Het inschakelen van een financieel adviseur is niet gratis. Er wordt vaak met vaste tarieven gewerkt, maar soms ook met uurtarieven. De vaste tarieven beginnen zo rond de 1.500€ en kan oplopen naar wel 3.000€. Het uurtarief begint rond de 80€ en kan oplopen tot ver boven de 100€.

Dit zijn in mijn opinie best forse bedragen. Het is zaak dat je dit geld terugverdient. Een simpel advies, dat je eigenlijk ook wel zelf had kunnen verzinnen, is dan ook niet voldoende. Zorg er dan ook voor dat je duidelijke afspraken maakt en dat je ook duidelijk op papier vastlegt, wat je mag verwachten van de financieel adviseur.

Voor simpele financiële producten zoals spaarproducten zou ik zelf geen adviseur inschakelen. In principe valt hier ook weinig te adviseren. Het spaarproduct met de hoogste rente, kan je eenvoudig zelf online opzoeken. 

De belangrijkste vraag, of het verstandig is om geld langer vast te zetten door middel van een termijndeposito, is simpelweg niet te beantwoorden. Dan ga je weer de toekomst voorspellen, hetgeen onmogelijk is. 

Een financieel adviseur uitkiezen

Heb je besloten om gebruik te maken van een financieel adviseur? Dan dien je nog een keuze te maken wie jou gaat adviseren. Ik zou hierbij erg kritisch kijken naar referenties en naar reviews. Ga eens opzoek naar wat anderen zeggen die met de adviseur hebben samengewerkt. 

Persoonlijk zou ik ook een paar vragen bedenken. Je kan bijvoorbeeld online eens opzoek gaan naar een aantal actuele thema`s. Je kunt dan vervolgens checken of de adviseur hiervan op de hoogte is. 

Daarnaast is het ook van belang, dat je zeker stelt dat je gebruik maakt van onafhankelijke financieel adviseurs. Maak je gebruik van iemand die verbonden is aan een bank, dan loop je een risico dat het advies dat je ontvangt gekleurd is. 

Of dit nu bewust of onbewust gebeurd. De adviseur is dan meer op de hoogte van eigen producten die worden aangeboden, dan van producten van concurrenten.

Keuze maken adviseur

Meer risicovolle investeringen kunnen meer opleveren. De nadruk ligt hier wel op het woord kunnen. Via het investeren in crowdfunding kan je rendement behalen die boven de 10% uitkomen. Hierdoor zal vermogen erg snel groeien. Echter, er zijn ook behoorlijke risico`s aan verbonden. Dat heb ik zelf ook aan den lijve ondervonden.

Een financieel plan opstellen zal je helpen om inzichtelijk te maken wat je dient te doen om jouw doelen te behalen. Zo kan je zien wat je per maand opzij dient te zetten, om een bepaalt bedrag bij elkaar te sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *