Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf is van groot belang. Veel mensen wijzen vaak naar de overheid. Helaas is dit ook vaak terecht. Alleen dien je jezelf te beseffen, dat dit je waarschijnlijk niks gaat opleveren. Het is belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen.

Pensioen

Als je nu nog redelijk jong bent, dan dien je maar af te wachten hoe het pensioen er in de toekomst uit gaat zien. En ook tot hoe lang je dient door te werken. Er zijn voldoende indicaties, dat dit in de komende jaren een behoorlijk probleem gaat worden. De bevolking is aan het vergrijzen. Een steeds kleiner wordende groep actieven dient de rekening van Nederland te betalen.

Ook vanuit de zorg zijn er verontrustende rapporten. In 2040 wordt de zorg volstrekt onbetaalbaar. Helaas is de overheid meer van het afwachten, dan van tijdig actie nemen. Zij zijn meer gefocust op hun regeringstermijn dan langetermijnplannen.

Als individuele burger kan je weinig invloed uitoefenen op bovenstaande punten. Je zult verantwoordelijkheid moeten nemen voor jezelf.

Begin met het opbouwen van kapitaal

Op vroege leeftijd beginnen met het opbouwen van een vermogen, zal je minder afhankelijk maken van veranderingen op het gebied van pensioenen. Als je er zelf voor zorgt, dat je rond jouw 60e over voldoende geld voor de rest van je leven beschikt, dan ben  je in principe onafhankelijk van wat er verder gaat veranderen.

Om dit te bereiken, dien je wel op vroege leeftijd hiermee aan de slag te gaan. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld in een tijdsbestek van 10 jaar voldoende geld bij elkaar te krijgen om daar 20 of 30 jaar van te kunnen leven. 

Over een periode van 30 jaar of zelfs langer, is dit echter wel goed mogelijk. En je zal zelfs verbaast zijn van hoeveel je per maand dient te sparen of beleggen. Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor jouw eigen leven. Dit is iets wat je dient te beseffen.

Risico en rendement

Bij het opbouwen van vermogen speelt rendement een belangrijke rol. Een spaarrekening openen biedt weinig tot geen rendement. Wel biedt dit zekerheid. Beleggen daarentegen biedt geen zekerheid maar wel mogelijkheden tot een hoger rendement. Crowdfunding biedt nog minder zekerheid, maar wel zeer aantrekkelijke rendementen. Je dient voor jezelf de afweging te maken, welk risico je wilt nemen en wat voor jou een goed rendement betekent. Ook dat is verantwoordelijkheid nemen.

De juiste mindset

De meeste mensen geven hun geld uit en kijken daarna wat er overblijft. Dit bedrag wordt dan eventueel op een spaarrekening gezet. Maar wat als je dit nu eens omdraait? Stel voor jezelf een doel, wat je elke maand wilt sparen en stel daar jouw uitgavenpatroon op af. Het bedrag dat je wilt sparen, is dan als het ware ook een vaste last die je dient te voldoen.

Dit zal niet altijd eenvoudig zijn. Maar vergeet niet, jij bent verantwoordelijk. Wellicht zal je eens een keer iets niet moeten doen, om zodoende jouw spaardoel voor de maand te behalen. Dit vergt discipline. Je zou ook kunnen gaan kijken naar werk waar je meer mee kunt verdienen. Of wellicht kan je op een andere manier nog wat extra bijverdienen, zodat je jouw spaardoelen kunt behalen. Verantwoordelijkheid nemen is ook het behalen van doelen.

Verantwoordelijkheid nemen focus

Energie juist gebruiken

Energie verspillen aan zaken waar je toch geen invloed op hebt, is verspilde energie. Het enige wat je dit oplevert zijn frustraties Je zou jezelf dienen te focussen op de zaken waar je wel invloed op hebt. Vanuit dat oogpunt is het soms beter om bijvoorbeeld social media links te laten liggen. Of bepaalde nieuwsprogramma`s waar veel negativiteit uit voortvloeit overslaan.

Wel dien je jezelf dan de vraag te stellen, waar je wel invloed op hebt. Je dient ook weer niet te makkelijk te zeggen, dat je iets toch niet kunt beïnvloeden. Zo  kan je er zelf voor zorgen dat je wel op tijd met pensioen kunt. Echter, dan dien je hier wel op tijd mee aan de slag te gaan.

Ben je bijvoorbeeld niet gelukkig bij jouw huidige werkgever? Dan kun je op zoek gaan naar een andere baan. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je vroeger of later tegen een burn out aanloopt. Bij iemand die op tijd zijn verantwoordelijkheid neemt, zal dit risico veel kleiner zijn. 

Maak een plan

Maak eens een plan, van wat je allemaal wilt bereiken. Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dan kun je bekijken wat je op eigen kracht kunt bereiken. 

Wellicht heb je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling hulp van buitenaf nodig. Verantwoordelijk nemen betekent ook dat je actief op zoek gaat naar die hulp. Dat is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Doorzettingsvermogen

Waar een wil is, is een weg is een  bekende uitspraak. Hier sta ik volledig achter. Als je iets wilt bereiken en je zet je daar 100% voor in, dan kan je veel meer bereiken dan dat je zou denken. Van belang is dan ook dat je er echt in gelooft. Denk je, het gaat toch niet lukken, dan gaat het ook niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *