Spaarvormen

Er bestaan verschillende spaarvormen in Nederland. Daarnaast is het vandaag de dag ook eenvoudig en veilig om te sparen bij een buitenlandse bank. Keuze genoeg dus.

Spaarvormen in Nederland

In Nederland wordt er net zoals in het buitenland, onderscheidt gemaakt tussen een vrij opneembare spaarrekening en een termijndeposito. Een termijndeposito levert een hogere rente op, maar je kunt niet zomaar tussentijds jouw geld opnemen. Afhankelijk van de voorwaarden die worden gehanteerd, zal je dan een boete dienen te betalen. 

Internetspaarrekeningen

Praktisch alles spaarrekeningen zijn internetspaarrekeningen. Het gaat hierbij om een spaarrekening, waarbij er geen sprake is van aanvullende voorwaarden. Je kunt jouw geld opnemen wanneer je dat wilt. Wel zijn er nog bepaalde spaarrekeningen, die een bonus uitbetalen wanneer je een saldo een bepaalde tijd op de spaarrekening laat staan. 

Veilig sparen

Er wordt gebruik gemaakt van een tegenrekening. Dit voorkomt dat iemand het geld van jouw spaarrekening kan stelen en kan overboeken naar een andere betaalrekening. 

Mondjesmaat is de rente aan het stijgen

De rente die je ontvangt ligt nog steeds erg laag. Inmiddels beginnen banken wel enige rente te verstrekken, maar dat is nog steeds niet meer dan 0,25%.

Daarbij is er ook nog vaak sprake van een maximaal saldo, waarover een dergelijke rente wordt verstrekt. Bij bijvoorbeeld de ASN bank en Regiobank ontvang je een dergelijke rente slechts over een zeer beperkt saldo.

Een internetspaarrekening kenmerkt zich ook door een variabele rente. Je hebt dus geen zekerheid met betrekking tot de rente die je in de toekomst zult ontvangen.

spaarvormen in nederland

Deposito sparen

Bij deposito sparen zet je jouw geld voor een bepaalde termijn vast. Dit zijn doorgaans periodes variërend van minimaal 6 maanden tot wel 10 jaar. Hiervoor ontvang je dan een rente, die hoger ligt dan bij een vrij opneembare spaarrekening.

In een ver verleden was deposito sparen een aantrekkelijke spaarvorm. Je kon bij een langere looptijd wel een rente ontvangen van meer dan 5%. Dit lijkt echter voorgoed verleden tijd. 

Zo ligt vandaag de rente bij een termijndeposito van 5 jaar op slechts 1,7%. Deze rente ontvang je elk jaar, maar wordt niet automatisch herbelegd. Er is dan ook geen sprake van een rente op rente effect. 

Duurzaam sparen

Door spaargeld aan te wenden voor een duurzaam project, kun je een hogere rente ontvangen. Wanneer er aan de voorwaarden wordt voldaan, dan zal het spaargeld ook niet meetellen voor de vermogensbelasting. Het aanbod van duurzaam sparen is de laatste jaren echter wel zeer beperkt. 

Door de negatieve rente is het voor banken aantrekkelijker om gewoon geld via de kapitaalmarkt aan te trekken. Door de recente rentestijgingen verwacht ik overigens wel, dat het aanbod van deze spaarvorm de komende tijd zal toenemen. 

Welke spaarvormen zijn er in het buitenland?

In het buitenland zie je dezelfde soorten spaarvormen als in Nederland. Je kunt sparen via een termijndeposito en via een een spaarrekening zonder voorwaarden. 

Wel ligt de rente vaak hoger dan in Nederland. Zeker wanneer je geld voor een langere tijd vastzet, dan wordt het renteverschil steeds groter. Bij een termijndeposito van 5 jaar, kan je bij een Europese bank en een deposito in euro`s, een rente van meer dan 3% per jaar ontvangen.

Hoge rente ontvangen

Wil je een hogere rente ontvangen? Bekijk dan eens de rente die je via Raisin kunt ontvangen. Deze rente is tot wel tien keer zo hoog als bij Nederlandse banken.

Ontvang een hogere rente!

Is sparen in het buitenland risicovol?

Hierbij dienen we onderscheid te maken tussen Europese banken die  onder het depositogarantiestelsel vallen en banken die hier niet onder vallen. Sparen bij een bank buiten Europa zou ik persoonlijk nooit doen. Je hebt dan niet de zekerheid van het depositogarantiestelsel en ook zal er vaak sprake zijn van een valutarisico.

Sparen bij een Europese bank die onder het depositogarantiestelsel valt, is net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank. Zolang je er maar voor zorgt dat je geen hoger saldo dan 100.000 euro aanhoudt. Boven dit bedrag gelden er geen garanties meer, in het geval van een faillissement. Dit geldt overigens ook voor Nederlandse banken.

Een hoge rente ontvangen

Een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank kan best lastig zijn. Raisin heeft dit echter eenvoudig gemaakt. Door jezelf te registreren bij dit platform krijg je eenvoudig toegang tot alle aangesloten banken. 

Een ander alternatief is de Bigbank, die ook in Nederland actief is. Sparen zonder voorwaarden levert hier een rente van 0,80% op. Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder kan hier eenvoudig een spaarrekening openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *