De Euram bank is een private bank uit Oostenrijk. De naam is een afkorting van European American Investment Bank. De bank biedt deposito`s aan met verschillende looptijden, die ook kunnen worden afgesloten door Nederlanders. 

Euram bank oostenrijk

Wel dienen we hierbij direct te vermelden, dat de vaste rente achterblijft bij de rente die andere banken aanbieden.

Actuele rente

De Euram bank biedt deposito`s met drie verschillende looptijden.  De minimale looptijd is 6 maanden en de deposito rekening met de langste looptijd is 2 jaar. Dit zou in de toekomst eventueel nog wel kunnen veranderen.

LooptijdRente
6 maanden0,01%
1 jaar0,01%
2 jaar0,10%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

Deposito Euram bank openen

Wanneer je minimaal een bedrag van 5.000€ ter beschikking hebt, dan kun je in twee eenvoudige stappen een deposito openen.

De eerste stap is het registreren bij Raisin. In dit proces wordt ook het identificatieproces zoals dat wettelijk is voorgeschreven doorlopen. Dit zorgt ervoor dat bij het openen van een termijndeposito bij de Euram bank, dit niet nogmaal noodzakelijk is. Dit geldt voor alle bij Raisin aangesloten banken.

De historie van de bank

De bank is in 1999 in Wenen opgericht. De aandelen van de bank zijn in handen van de oprichters en enkele private investeerders. 

De bank is actief in het hogere segment, waarbij ze voornamelijk vermogende particuliere klanten en bedrijven bedienen. Zo biedt de bank geen betaalrekeningen aan.

Bronbelasting

Om te voorkomen dat er 25% bronbelasting wordt ingehouden, dien je jaarlijks een woonplaatsverklaring te overleggen. Wanneer je dit tijdig doet, dan wordt er geen bronbelasting ingehouden.

Depositogarantiestelsel

De bank valt onder het Oostenrijkse depositogarantiestelsel. Ook hierbij geldt er een limiet van 100.000€, dat wordt uitgekeerd bij een calamiteit. Oostenrijk heeft van Standard & Poor`s een AA+ status toebedeeld gekregen. 

Je hoeft jezelf er dus geen zorgen over te maken dat in het geval van een calamiteit de centrale bank van Oostenrijk niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Hogere rente ontvangen

Op dit moment is sparen bij de Euram bank niet echt zinvol. De rente ligt lager dan bij bijvoorbeeld de ABN AMRO of Rabobank. Raisin biedt daarentegen ook spaarproducten aan van banken, waarbij de rente aanzienlijk hoger ligt dan bij deze Nederlandse banken. Een paar voorbeelden van de rente die je kunt ontvangen bij spaarrekeningen en deposito zijn als volgt:

Bank1 jaar
Banca Progetto4,10%
Haitong Bank4,10%
Orange Bank3,90%
Banca Privata leasing3,85%
Rietumu Bank3,78%
Nordax3,75%
Coop Pank3,60%
Inbank3,60%
Klarna3,59%
Civi Bank3,50%
BluOr bank3,45%
Imprebanca3,45%
Banca Promos3,30%
Younited3,30%
Bigbank3,20%
BFF3,00%
J&T Banka2,40%

Wanneer je over veel spaargeld beschikt en je wilt dit geld zoveel mogelijk spreiden, om ervoor te zorgen dat je geen geld kwijtraakt wanneer een bank failliet gaat, dan zou je alsnog voor een deposito van de Euram bank via Raisin kunnen kiezen. 

Dat gaat dan wel ten koste van de rente die  je kunt ontvangen. Zeker met de hoge inflatie en de belasting die je dient te betalen, zal spaargeld dan alleen maar minder waard worden.