1996 is het oprichtingsjaar van de Italiaanse Banca Progetto. Inmiddels behoort de bank tot het Amerikaanse Oaktree Capital Management. Dit is een investeringsmaatschappij die maar liefst 164 miljard USD aan investereingen beheert. 

banca progetto review

Spaarrente en voorwaarden

De spaarproducten bij de Banca Progetto beperken zich tot termijndeposito`s. Met een inleg van minimaal 10.000€, kun je kiezen uit termijndeposito`s met looptijdven variërend van 6 maanden tot en met 3 jaar. Uiteraard ontvang je bij een langere looptijd een hogere rente. De huidige spaarrente en voorwaarden zijn als  volgt:

LooptijdRente
Vrij opneembaar3,50%
3 maanden3,50%
6 maanden3,50%
9 maanden2,50%
1 jaar3,60%
2 jaar3,60%
3 jaar3,60%
Rente per 20/05/2024

Mogelijkheden bekijken

Is de Banca Progetto betrouwbaar?

Om in de EUropese Unie een bankvergunning te ontvangen, dien je aan zeer strikte voorwaarden te voldoen. Daarnaast is er ook sprake van doorlopend toezicht. 

Omdat de Italiaanse Centrale Bank de verplichting van het depositogarantiestelsel op zich neemt, zullen zij erop toezien, dat de bank geen onverantwoorde risico`s neemt.

Een termijndeposito openen bij deze Italiaanse bank?

Het openen van een termijndeposito bij de Banca Progetto is mogelijk via Raisin. Raisin is een platform of bemiddelaar voor verschillende banken. De komst van dit platform heeft het mogelijk gemaakt om eenvoudig bij een buitenlandse bank spaargeld onder te brengen. Voorheen was dit praktisch onmogelijk, omdat je dit alleen kon doen, als een inwoner van het land waar de bank zich bevindt.

Na het registreren bij Raisin kun je eenvoudig bij alle aangesloten banken gaan sparen. Hierbij hoef je geen extra documenten aan te leveren. Sparen bij Banca Progetto is via Raisin bovendien erg eenvoudig.

Het daadwerkelijk openen van een termijndeposito bij de Banca Progetto, na het openen van een account bij Raisin, kost je slechts een paar minuten.

Dien je bronbelasting te betalen?

Woon je niet in Italië? Dan wordt er ook geen bronbelasting ingehouden. Het gehele bedrag van de opgebouwde rente wordt dus op jouw bankrekening gestort. Wel dien je uiteraard het geld dat je bij de Banca Progetto hebt ondergebracht, op te geven aan de Nederlandse fiscus.

Banca Progetto review

De beoordeling van de bank op Trustpilot is niet al te hoog. De score komt niet verder dan een 3,4 van de maximale score van 5. Wanneer je echter alleen een termijndeposito opent, dan heb je voor de rest weinig van doen met de bank. 

Dit ligt anders dan wanneer je al jouw bankzaken hebt ondergebracht bij de bank. Persoonlijk hecht ik dan ook niet al teveel waarde aan de relatief lage waardering op Trustpilot.

Het belangrijkste is dat jouw geld veilig is. Het depositogarantiestelsel zorgt hier in de praktijk voor.

Historie van de bank

Op dit moment heeft de Banca Progetto kantoren in Milaan en Rome. De bank richt zich met name op het verstrekken van leningen in de publieke sector en het midden- en kleinbedrijf in Italië.

Nadat de bank was opgericht in 1994 heeft in 2015 de Oaktree Capital Management de bank overgenomen. Dit is de kapitaalpositie van de bank zeer ten goede gekomen en heeft het sparen bij Banca Progetto zeker aantrekkelijker gemaakt. 

De investeringsmaatschappij zal er op toezien, dat de risico`s die worden genomen binnen de perken blijven. Dit is zeker bij een Italiaanse bank een prettige bijkomstigheid.

Kijk ook eens naar andere bij Raisin aangesloten banken, om op die manier verzekerd te zijn van de hoogste spaarrente.