De Banca Promos bestaat inmiddels al meer dan 40 jaar. Toch is de bank bij Nederlanders niet erg bekend. Zo zijn er niet veel Nederlanders die weten, dat je als Nederlander kunt sparen bij deze bank en daardoor een aantrekkelijke rente kunt ontvangen. 

Banca Promos

Zeker bij een termijndeposito met een iets langere looptijd. Zo is de rente die je ontvangt bij een termijndeposito van 1 jaar, op dit moment bijna het dubbele van de rente die de ABN AMRO aanbiedt. 

Rente en voorwaarden

De Banca Promos biedt Nederlanders alleen de mogelijkheid om te sparen via een termijndeposito. De minimale looptijd bedraagt 6 maanden en op dit moment wordt er een termijndeposito met een maximale looptijd van 1,5 jaar aangeboden. De rente die bij de verschillende looptijden horen, zijn als volgt:

LooptijdRente
6 maanden2,00%
1 jaar2,80%
18 maanden2,00%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

Hoe kun je een termijndeposito openen?

Een termijndeposito kun je niet direct openen bij de Banca Promos. Dit vereist een tussenstap, te weten via Raisin. Het aanmelden bij het bemiddelingsplatform van Raisin zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot alle banken die zijn aangesloten. 

Je kunt op die manier bijvoorbeeld ook een vrij opneembare spaarrekening bij de Renault bank of Klarna bank openen. Op die manier kun je jouw geld spreiden tussen een vrij opneembare spaarrekening en een termijndeposito.

Na het aanmaken van een account bij Raisin, waarbij je jezelf dient te legitimeren, kun je erg eenvoudig en snel een termijndeposito openen bij Banca Promos. Dit kost je hooguit een paar minuten. 

Wordt er bronbelasting ingehouden?

In Italië worden niet ingezetenen vrijgesteld van het betalen van bronbelasting. Bij de Nederlandse belastingaangifte dien je het uitstaande saldo op te geven in box 3. 

Afhankelijk van het totale vermogen kan er dan belasting worden geheven door de Nederlandse fiscus. Op dit vlak is er geen onderscheid in behandeling tenopzichte van saldo`s op spaarrekeningen bij Nederlandse banken.

Historie van deze Italiaanse bank

De bank biedt een breed assortiment aan diensten en producten. Behalve het functioneren als bankier voor institutionele beleggers, bedienen zij ook particuliere beleggers met producten op maat. De bank is historisch gezien dan ook een beleggingsbank. Inmiddels biedt de bank een breed scala van diensten aan en verstrekken zij bijvoorbeeld ook leningen. De bank is gericht op de Italiaanse markt.

De bank is in 1980 opgericht door Ugo Malasomma en is nog steeds de huidige CEO. De vestigingsplaats van de bank is Napels.

De bank is in het bezit van een bankvergunning en biedt daardoor de bescherming van het depositogarantiestelsel voor hun klanten.

Is sparen veilig bij deze bank?

Doordat er sprake is van het depositogarantiestelsel, is er geen sprake van een verhoogt risico. Doordat de spaarproducten in euro`s worden aangeboden is er ook geen sprake van een valutarisico. 

Het enige risico dat overblijft, is dat in het geval van een faillissement, de Italiaanse staat niet aan haar verplichtingen volgende uit het depositogarantiestelsel, kan voldoen. 

Door het toezicht wat hierop doorlopend wordt gehouden, schat ik zelf dit risico in als zeer klein. De Europese Centrale Bank zal ten alle tijden voorkomen, dat dergelijke situaties zich zullen voordoen.