Hoeveel ben ik waard

Heb je dit jezelf wel eens afgevraagd, hoeveel ben ik waard? In veel gevallen zal dit meer zijn, dan dat je in eerste instantie zou denken. En dat is toch een prettig gevoel.

Als je het tv programma hoeveel ben je waard van Viktor Brand en Miluska van `t Lam weleens hebt gezien, dan zal je weten hoe je tot een waarde kunt komen. Het is in principe een kwestie van alle bezittingen bij elkaar optellen en daar de schulden vanaf te trekken. 

Bezittingen

Elk mens heeft wel bezittingen. Alleen zal dit bij de een veel meer zijn dan bij een ander. Bij bezittingen kan je denk aan het volgende.

Spaargeld en beleggingen

Een van de meest kenbare bezittingen zijn spaargeld en eventueel beleggingen. Op een bankafschrift of via online bankieren kan je direct zien om hoeveel geld het gaat. Wel is het zo, dat bij beleggen dit kan fluctueren. De waarde van een belegging kan binnen korte behoorlijk meer of minder waard worden. Bij spaargeld is dit niet het geval en zal er sprake zijn van een stabielere waarde.

Woonhuis

Wat een groot verschil maakt in de bezittingen is het al dan niet bezitten van een eigen huis. Daarnaast, ook hoelang je al in het  bezit bent van het huis waarin je woont. Woon je bijvoorbeeld al 20 jaar in hetzelfde huis, dan zal er sprake zijn van een substantiële overwaarde, waardoor je direct meer waard zal zijn.

Auto

Een auto kost veel geld en heeft daarom ook veel waarde. Wel is het zo dat een auto in de loop der tijd minder waard zal worden. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot een woonhuis, wat doorgaans alleen maar meer waard zal worden. Hier dien je rekening mee te houden bij het bepalen van de waarde.

Sieraden

Kwaliteit sieraden hebben ook de eigenschap dat deze waardevast zijn. Zeker een sieraad van goud zal altijd zijn waarde behouden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een Rolex. Goedkope sieraden daarentegen zijn weinig waard.

Overige bezittingen

Naast bovengenoemde bezittingen, zijn er nog tal van andere bezittingen die waarde vertegenwoordigen.

Waarde sieraden

Wel is het zo, dat indien je dergelijke bezittingen gaat verkopen, dat deze minder op zullen leveren dan dat deze eigenlijk waard zijn. 

Neem bijvoorbeeld een nieuwe tv. Nadat je deze net hebt aangeschaft, is deze tv eigenlijk nog bijna evenveel waard, als op het moment dat je deze hebt gekocht. Echter, zou je deze willen verkopen, dan zal je fors minder ontvangen dan dat je hebt betaald.

Liquiditeit

Het is uiteraard mooi als je erachter komt dat je eigenlijk veel meer waard bent, dan dat je had gedacht. Echter, de vraag is dan wel wat je hiermee kunt. Vertegenwoordigt een huis een grote overwaarde, dan is dit niet iets waar je zomaar even op terug kunt vallen. 

Om daadwerkelijk de beschikking te krijgen over het geld dat deze waarde vertegenwoordigd, dien je of het huis te verkopen of een extra hypotheek af te sluiten. 

Eigenlijk is alleen spaargeld en eventueel beleggingen direct inzetbaar. Beleggingen kan je doorgaans vrij snel verkopen en daarbij beschik je ook direct over het geld. Daarbij is er sprake van een marktprijs, zodat je precies weet wat dit gaat opleveren.

Geld voor de toekomst

Een overwaarde op een huis geeft wel een bepaalde zekerheid naar de toekomst toe. Zo zou je op een gegeven moment het huis kunnen verkopen en een goedkoper en kleiner huis terugkopen. 

Op die manier heb je dan de beschikking over een aanzienlijk bedrag. Dit is dan ook iets wat redelijk veel mensen doen nadat zij gepensioneerd zijn. Of zij verkopen hun huis in Nederland en gebruiken de overwaarde om een tweede huis in het buitenland te verkopen.

De waarde van beleggingen

Je ziet vaak de slogan “de waarde van uw beleggingen kan fluctueren” voorbijkomen. Vanuit dat oogpunt is het altijd verstandig om beleggingen naar minder risicovolle beleggingsproducten om te zetten, wanneer het moment dat je het geld nodig hebt in zicht komt. Investeer je op dit moment via crowdfunding of crypto, dan zou je er op een gegeven moment toch voor kunnen kiezen om het geld op een spaarrekening te gaan storten. Op die manier heb je zekerheid dat het geld beschikbaar is, op het moment dat je dit geld nodig hebt.

Vervanging

Heb je een dure auto en ben je daardoor best wel wat geld waard? Vergeet dan niet dat deze auto ooit weer vervangen dient te worden. Je dient dan als het ware alvast te gaan sparen, om zodoende jouw huidige waarde te behouden. Doe je dat niet, dan zal je alleen maar in waarde afnemen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Meer waarde creëren

Geld op een bankrekening zetten levert tegenwoordig niks op. Door meer waarde te creëren zou je dus eigenlijk iets ander met het geld moeten gaan doen. Je zou kunnen gaan beleggen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat het vermogen dat je bezit gaat groeien, waardoor je automatisch meer waard wordt. Wel zijn hier altijd risico`s aan verbonden, zodat het ook mogelijk is dat je minder waard wordt.

Persoonlijk ben ik echter wel bereid om enig risico te nemen met een gedeelte van het vermogen dat ik bezit. Wel doe ik dit altijd met beleid en ga geen grote risico`s nemen. 

Daarvoor heb ik te hard moeten werken om mijn geld bij elkaar te krijgen. Echter, wanneer je gaat beleggen in ETF`s, dan zijn er altijd wel zaken te vinden waarin je kunt beleggen waarbij je relatief weinig risico loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *