Beginnen met beleggen

Beleggen heeft door de jaren heen bijna altijd een hoger rendement opgeleverd dan sparen. Beginnen met beleggen is daarom in mijn opinie ook zeker een goed idee. Wel is het van belang dat je eerst op de hoogte bent, van wat er bij beleggen allemaal komt kijken.

Zekere beleggingen bestaan niet

Ook al bestaan er beleggingsmogelijkheden met relatief een laag risico, beleggen zonder risico bestaat niet. Zelfs aan het beleggen in staatsobligaties is een risico verbonden. Zo is het mogelijk dat een overheid niet in staat in om de geleende bedragen terug te betalen. Zo waag ik te betwijfelen of Italië en Griekenland in staat gaan zijn om hun schulden af te lossen.

Iemand die jou probeert wijs te maken dat je geen risico loopt, spreekt niet de waarheid. Je dient dan ook geen adviezen aan te nemen van een dergelijk persoon.

Wat zijn de kosten van beleggen?

Beginnen met beleggen houdt ook in dat je een beleggersrekening dient te openen. Daarbij zal er sprake zijn van transactiekosten. Deze transactiekosten zullen ten laste van het behaalde resultaat gaan. Des te meer je gaat handelen, des te belangrijker dit wordt.

Indien je wilt gaan daytraden, dan zijn de kosten zelfs extreem belangrijk. Het is dan ook belangrijk om goed te letten op de transactiekosten, alvorens je daadwerkelijk een beleggingsrekening gaat openen.

Een populaire broker in Nederland is de Giro. De Giro kosten zijn namelijk vrij laag in vergelijking met banken, waar je ook een beleggingsrekening kunt openen. Een aan populariteit winnende partij is de Saxo bank. Een Saxo bank review levert doorgaans een positief beeld op. Het beleggingsplatform van deze bank is erg overzichtelijk en biedt veel mogelijkheden.

Hoe wil je gaan beleggen?

Beginnen met beleggen begint met de vraag, hoe je wilt gaan beleggen. Je kunt dit namelijk op verschillende manieren gaan doen. Wil jezelf actief aan de slag gaan, of laat je het liever over aan een expert in de vorm van beheerd beleggen? Of wellicht kies je voor een tussenweg, door te gaan beleggen via beleggingsfondsen.

Opstellen van een risicoprofiel

Wanneer je een beleggingsrekening opent, dan dien je een aantal vragen te beantwoorden. Op basis daarvan kan er een risicoprofiel aangemaakt worden met een daaropvolgend advies over wat het beste bij jou past.

Ook al gaat het om een advies, persoonlijk ben ik van mening dat het verstandig is om dit advies zoveel mogelijk op te volgen.

Wanneer je over een groot vermogen beschikt, dan kun je ervoor kiezen om het beleggen geheel uit handen te geven. Een vermogensbeheerder zal dan jouw geld gaan beleggen. Omdat hier extra kosten aan verbonden zijn, is laten beleggen voor kleinere vermogens niet echt interessant. 

Risicoprofiel beleggen

Hoe reageer je op koersschommelingen?

Aandelenkoersen kunnen sterk schommelen. Echter, beleggen is iets voor de lange termijn. Wanneer je een training of cursus beleggen voor beginners gaat volgen, dan zal hier altijd de nadruk op worden gelegd. 

Daarom is het van belang om niet direct in de stress te schieten op het moment dat koersen dalen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je overhaaste beslissingen gaat nemen, die later de verkeerde beslissing bleken te zijn. 

Hier kan ik zelf ook over meepraten. Ik heb op een gegeven moment tegen een erg lage koers een grote partij aandelen van USG People verkocht. Ook al is dit jaren geleden, ik heb er nog steeds heel veel spijt van, dat ik dit gedaan heb. De koers bleef maar dalen en op een gegeven moment ben ik toch een beetje in paniek geraakt. En zoals het gezegde luidt, angst is een slechte raadgever.

Handelen op basis van signalen

Dit alles neemt niet weg dat je niet blind moet zijn voor signalen. Wanneer de signalen slecht zijn, dan is het wellicht wel beter om te verkopen. Zeker als de vooruitzichten voor de langere termijn niet gunstig zijn.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, dan is het extreem belangrijk dat je de langetermijnvisie aanhoudt. Aandelen kopen houdt nu eenmaal in dat op korte termijn koersen ook kunnen dalen. Echter, als het goed is dan zal de koers op lange termijn weer gaan stijgen. 

Start niet direct met risicovolle producten

Naast aandelen en obligaties, zijn er nog tal van andere financiële producten waarmee je kunt beleggen. Wat CFD`s, crypto, turbo`s en dergelijke allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat het risicovolle producten zijn. 

Ga je net beginnen met beleggen, dan is het in mijn opinie verstandig om  niet direct te gaan investeren in dergelijke producten. Ook al kun je er veel geld mee verdienen, je kunt er ook veel geld mee verliezen. En soms zelfs nog meer dan dat je aanvankelijk had geïnvesteerd. 

Eerst sparen en dan beleggen

Doordat beleggen risico met zich meebrengt, is het niet verstandig om al het geld dat je hebt, te gaan beleggen. Zorg er eerst voor dat je jouw spaarrekening op een goed niveau brengt Op die manier heb je geld achter de hand wanneer je dit nodig hebt. Gedwongen verkopen van aandelen, omdat je geld nodig hebt, kan ertoe leiden dat je op een slecht moment dient te verkopen. Zorg eerst dat je voldoende geld achter de hand hebt.

Daarnaast is het ook verstandig wanneer je start met beleggen, om eerst met kleine bedragen te gaan beleggen. Op die manier kan je leren hoe de beurs werkt en kun je jezelf nog een keer een fout veroorloven. Ga je direct jouw hele vermogen investeren en maak je een foute keuze? Dan is dat een erg dure keuze. 

Ook van periodiek beleggen ben ik een groot voorstander. Door bijvoorbeeld per maand een klein bedrag te beleggen, kun je ook jouw vermogen laten groeien. Je zal zelfs verstelt staan van hoe je jouw geld  op deze manier kunt laten groeien.

Geld beleggen is in mijn opinie een goede keuze. Met beleggen in een beleggingsfonds kun je dit ook doen met een relatief beperkt risico. Weet echter wel waar je aan begint en ga niet blind aan de slag. En wanneer je wilt beleggen, verlies zeker niet de risico`s uit het oog. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *