Bij Raisin zijn inmiddels een groot aantal Italiaanse banken aangesloten. Zo ook de BFF bank. Bij deze bank kun je terecht voor een termijndeposito, met een looptijd van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar.

bff banking group

Rente en voorwaarden

Een vrij opneembare spaarrekening wordt niet aangeboden. De rente die je op dit moment ontvangt nadat je een termijndeposito hebt geopend, is als volgt:

LooptijdRente
3 maanden3,50%
6 maanden3,25%
9 maanden3,00%
1 jaar3,00%
1,5 jaar2,50%
2 jaar2,25%
3 jaar2,00%
4 jaar1,75%
5 jaar1,75%
Rente per 15/01/2024

Termijndeposito openen

Vrijstelling aanvragen voor bronbelasting

In Spanje wordt er standaard een bronbelasting van 19% op de uit te keren rente ingehouden. Als inwoner van Nederland kun je hiervoor eenvoudig een vrijstelling aanvragen.

Om de vrijstelling te verkrijgen, dien je een formulier voor de Spaanse belastingdienst in te vullen. Nadat je een termijndeposito hebt geopend, kun je dit formulier direct downloaden en ondertekenen. 

Termijndeposito openen in twee stappen

Een termijndeposito open je in twee stappen:

  • Registreren en identificeren bij Raisin
  • Openen van een termijndeposito bij de BFF bank. Hierbij is er geen nieuw identificatieproces vereist. Daardoor kost dit slechts een paar minuten.

Over de BFF bank

De bank richt zich op de zakelijke markt. Zo richten zij zich onder meer op factoring, het verstrekken van zakelijke kredieten en zakelijke betalingen. Er worden geen betaalrekeningen aangeboden aan particuliere klanten. De naam BFF is een afkorting van Banca Farma Factoring. De bank vindt dan ook zijn herkomst in factoring binnen de farmaceutische industrie. Officieel is de naam nu BFF bank Spa. 

In 2013 heeft de onderneming zijn bankvergunning ontvangen en is daardoor officieel een bank geworden. 

Particulieren kunnen wel via Raisin een termijndeposito openen. Het geld wat hiermee wordt opgehaald, wordt aangewend ter financiering van de activiteiten.

Fusies en overnames

De bank is in meerdere landen actief. Zo vind je de bank onder meer terug in Italië, Spanje, Frankrijk, Polen, Portugal en Griekenland. In Nederland is de bank  niet actief. In Spanje is de bank actief geworden door de overname van IOS finance. Met deze overname was een bedrag van in totaal 26.4 miljoen euro gemoeid.

In 2021 heeft er een fusie plaatsgevonden met de DEPO bank, om op die manier de diensten uit te breiden. Door de fusie is de BFF bank nu ook actief op het gebied van zakelijk betalingsverkeer en financiële producten. Het aanbieden van financiële producten zoals futures, zijn een must om actief te kunnen zijn in de wereld van het zakelijke betalingsverkeer.

De bank is sinds 2017 beursgenoteerd aan de aandelenbeurs in Milaan. Op basis van de huidige aandelenkoers wordt de bank gewaardeerd op ongeveer 1,3 miljard euro. De koers van een aandeel schommelt zo rond de 7,25€.

De recente overnames en fusies wijzen erop dat de bank een grotere positie in Europa wil innemen. Het zou mij dan persoonlijk ook niet verbazen, als zij nog meerdere overnames gaan realiseren in de komende jaren.

Factoring

Factoring houdt in dat de debiteurenpositie wordt overgenomen van bedrijven. Bedrijven kunnen hierdoor eerder over het geld beschikken, van de uitstaande vorderingen van klanten. Dit is een van de hoofdactiviteiten van de bank.

Aan de ene kant ontvangt de bank hiervoor een vergoeding. Aan de andere kant neemt de bank ook het risico van niet betaling op zich. Doorgaans dien je als bedrijf een forse marge te betalen voor factoring. Dit is dan ook een erg winstgevende activiteit.

Is de BFF banking group betrouwbaar?

De BFF bank is sinds 1985 een gerenommeerde bank binnen de zakelijke wereld. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de bank niet betrouwbaar zou zijn. Met een nettowinst van 198 miljoen euro in 2021, is het boven een financieel stabiele bank. 

Doordat de bank geen particuliere kredieten verstrekt, is er bovendien sprake van een minder risicovolle onderneming, in vergelijking met banken die wel actief zijn op dat vlak.

Is het depositogarantiestel van toepassing?

De deposito`s worden aangeboden via de Spaanse branche van de BFF banking group. De BFF bank opereert onder een Italiaanse bankvergunning. Dit zorgt ervoor dat het Italiaanse depositogarantiestelsel van kracht is. Net zoals in Nederland, staat de Italiaanse Centrale Bank garant tot een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Andere opties om een hoge rente te ontvangen

De rente die je ontvangt bij de BFF bank ligt hoger dan bij een bank zoals de ABN AMRO. Opvallend is de hoge rente die je kunt ontvangen bij een deposito met een looptijd van 6 maanden. Deze ligt op dit moment zelfs hoger dan de rente bij een looptijd van een jaar. Dit zou erop kunnen duiden, dat de bank verwacht dat er over een maand of 6 sprake zal zijn van een rentedaling.

Naast de termijndeposito`s van de BFF bank biedt Raisin nog tal van andere spaarproducten van verschillende banken. Het grote voordeel van sparen via Raisin, is dat het erg eenvoudig is om bij de aangesloten banken op het bemiddelingsplatform, een spaarrekening of termijndeposito te openen.