De Openbank is een online bank behorende tot de Santander Group. Naast een gratis bankrekening biedt de bank ook een aantrekkelijke rente. Daarom hebben wij de bank onder de categorie sparen opgenomen. De bank opereert 100% digitaal. Het openen van een spaarrekening doe je dan ook online.

Openbank sparen

Openbank spaarrekening

De eerste 6 maanden ontvang je een hoge rente over het saldo tot en met 100.000€. Deze rente bedraagt op dit moment maar liefst 2,5%. Dit is de beste spaarrente die de bank op dit moment biedt.

Na deze 6 maanden zijn er verschillende opties. Wanneer er maandelijks minimaal 600€ op de rekening binnenkomt en er is ook sprake van minimaal 3 uitgaande betalingen, dan ontvang je een hoge spaarrente van 2,25%. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan wordt de rente 1,50%. Dit is overigens nog steeds een aanzienlijke rente.

De rente die je ontvangt is de rente behorende bij een Welkom spaarrekening. Deze is gekoppeld aan de betaalrekening. Wanneer je de gratis betaalrekening hebt geopend, dan kun je eenvoudig online de Open spaarrekening openen.

Verschillende pakketten

De bank biedt verschillende betaalpakketten aan.  Naast de mogelijkheid om gratis een betaalrekening te openen zijn er ook betaalde mogelijkheden. Zo kun je dan profiteren van het Travel Card Plan wat onder meer een doorlopende reisverzekering biedt. Daarnaast kan je dan altijd gratis pinnen. Je kunt Travel+ inschakelen via de app, hetgeen 7,99 per maand kost. Je kunt dit elk moment inschakelen en ook weer uitschakelen.

Hoeveel rente ontvang je?

De Openbank rente is een rente op rente. Je ontvangt elke maand jouw rente, zodat je de volgende maand ook weer rente over de ontvangen rente ontvangt. 

Depositogarantiestelsel

Bij de Openbank is het depositogarantiestelsel van toepassing. Tot een bedrag van 100.000 euro zal je worden gecompenseerd wanneer de bank failliet zou gaan. Omdat het om een Spaanse bank gaat, is het Spaanse depositogarantiestelsel van kracht. Dit zorgt er ook voor dat je een Spaans IBAN nummer ontvangt.

Openbank spaarrekening

Andere voordelen

Naast dat er geen maandelijkse kosten in rekening worden gebracht, biedt de bank nog een aantal andere voordelen:

1. Gratis geld opnemen

Je kunt 5 keer per maand gratis geld opnemen. Dit is meer dan bij andere gratis betaalrekeningen mogelijk is. Daarnaast is pinnen bij filialen behorende tot de Santander Group altijd gratis. Ongeacht de locatie. 

Op die manier kun je zonder kosten geld opnemen in landen zoals Amerika en Mexico. Wel zal er sprake zijn van een opslag op de wisselkoers. 

2. Gratis betaalpas

Bij een gratis betaalrekening ontvang je ook een gratis betaalpas. Dit is bij andere gratis betaalrekeningen vaak niet het geval.

3. Beleggen

Ook Beleggen is mogelijk bij de Openbank. Dit kan met behulp van de robo advisor, waardoor je geheel automatisch kunt gaan beleggen.

4. Steunen van goede doelen

Je kunt via de Open betaalrekening automatisch goede doelen ondersteunen door betalingen af te ronden. De Openbank biedt hiertoe verschillende mogelijkheden.

Openbank review

De Santander Group staat in de top 5 van grootste banken ter wereld. Dit geeft aan dat je niet met een bank te maken hebt, waar je niet over hoeft te twijfelen. Voor ons is er dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat de bank niet betrouwbaar zou zijn.

Op Trustpilot kom je een aantal negatieve ervaringen tegen. Hetgeen je het vaakst tegenkomt is dat de app dermate goed beveiligd is, dat dit enigszins ten koste gaat van het gebruiksgemak. Daarnaast neemt de bank het KYC ook echt serieus, dus je zult de vragen die je krijgt dienen te beantwoorden. Persoonlijk zie ik dit niet als negatief, alhoewel het wel frustrerend kan zijn.