Wat is affiliate marketing nu eigenlijk? En waarom is dit zo populair? Wij leggen dit allemaal uit op deze pagina. En daarnaast ook of dit iets is wat ook voor jou interessant kan zijn. Of is het beter om hier niet aan te beginnen.

affiliate marketing

De groei van de e commerce

De e Commerce is nog steeds aan een enorme opmars bezig. Persoonlijk ben ik ook van mening dat deze groei alleen nog maar gaat doorzetten. Neem simpelweg de hoge energieprijzen. Dit gaat er in de winter voor zorgen, dat winkels tegen torenhoge kosten gaan aanlopen. 

Als e Commerce bedrijf heb je hier veel minder last van. Je hoeft geen winkelpand te verwarmen. Daarnaast rijzen ook de prijzen van onroerend goed in steden de pan uit. Ook hier heb je binnen de e Commerce veel minder last van. De voordelen zijn talloos. Als offline ondernemer kan je hier bijna niet tegen concurreren.

De jacht naar klanten

Wel is de concurrentie binnen de e commerce binnen veel segmenten op dit moment ook moordend. Elk bedrijf is opzoek naar nieuwe klanten. Of het nu gaat om webshops die producten verkopen, software aanbieders of accountantskantoren. Iedereen is op zoek naar nieuwe klanten. 

Hier komt nog eens bij, dat het binnenhalen van nieuwe klanten op dit moment een dure aangelegenheid is. Adverteren via Google is duur, de cost per click worden steeds hoger en ook de kosten voor een social media campagne worden steeds hoger. 

Hierbij dien je niet te vergeten, dat je een social media campagne meerdere malen moet herhalen, voordat dit uiteindelijk leidt tot resultaten.

Klanten binnenhalen

Door de toenemende concurrentie dien je dit zelfs steeds vaker te herhalen. Affiliate marketing biedt op dit gebied uitkomst.

Een zekere investering

Vanuit dit oogpunt maken steeds meer bedrijven gebruik van affiliate marketing. Is het bij een advertentiecampagne nog maar de vraag wat dit gaat opleveren, bij affiliate marketing weet je zeker dat de investering zich gaat terugbetalen. 

Je dient een publisher namelijk alleen maar te betalen, op het moment dat er sprake is van een verkoop. Er zijn wel een paar uitzonderingen, maar meer dan 90% van de modellen die worden toegepast, betalen alleen een commissie bij een daadwerkelijke verkoop.

Wat is affiliate marketing?

Simpelweg is affiliate marketing het promoten en verkopen van producten of diensten die je niet zelf verkoopt. Je promoot hierbij de producten of diensten van een ander bedrijf, waarbij jij uiteindelijk meedeelt in de verkoopprijs. Hoeveel dit is, hangt af van het model dat wordt gebruikt. 

Soms ontvang je een vast bedrag en soms ontvang je een percentage van de verkoopprijs. Vooral bij software en online trainingen kan dit een behoorlijk gedeelte van de verkoopprijs zijn.

Het voordeel voor de verkopende partij is dat zij op deze manier risicovrij nieuwe klanten kunnen binnenhalen. Je kunt als het ware de dure advertentiecampagnes vaarwel zeggen.

Gratis reclame

Een bijkomend voordeel is dat je ook nog eens gratis reclame ontvangt. Een affiliate (de partij die producten promoot) zal over jouw product of dienst gaan schrijven. Op die manier krijg je op verschillende plekken op het internet aandacht. 

Het mooie is dat je hiervoor niet hoeft te betalen. Je gaat alleen betalen op het moment dat er daadwerkelijk iets wordt verkocht.

Sterk groeiende markt

Nu zal je misschien denken, dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je hier geld mee verdienen? Dit zal je verbazen. Wereldwijd wordt er inmiddels voor meer dan 17 miljard USD aan commissies uitbetaald aan affiliates (Bron: Kinsta). 

En ook jij kan profiteren van dit bedrag. Mensen die zeggen dat je geen geld kunt verdienen met affiliate marketing weten gewoonweg niet waar ze het over hebben.

Daarnaast is dit bedrag nog steeds groeiende. In 2016 bedroeg dit nog 13 miljard dollar. De verwachting is dat in 2030 deze markt gegroeid zal zijn naar 37 miljard dollar. Dus meer dan verdubbelen. Nu met affiliate marketing beginnen is dan ook nog steeds een goede keuze. Veel geld verdienen is zeker mogelijk. Maar het gaat niet vanzelf.

Marktomvang

Brede toepassing

Onopgemerkt maken bijna alle bedrijven wel gebruik van affiliate marketing. Of het nu gaat om Amazon, Bol, Media Markt, TUI, Pricewise, banken, verzekeraars, ze hebben allemaal affiliate programma`s. 

Ze doen het allemaal. Ze moeten wel om op die manier hun marktaandeel te verdedigen of te versterken.

Hoe beginnen met affiliate marketing?

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal een beetje overweldigend. Maar aan de andere kant zal je waarschijnlijk wel inzien, dat er op deze manier veel geld te verdienen valt. De vraag is dan, hoe doe je dit. En vooral waar dien je te beginnen.

Op dit vlak zou ik beginnen met het volgen van een training. Er zijn verschillende trainingen beschikbaar, die je allemaal haarfijn uitleggen hoe je dit dient aan te pakken. Daarbij kosten dergelijke trainingen slechts een paar tientjes. Dit is in mijn opinie een zeer goede investering.

Affiliate marketing revolutie

Voor slechts 47€  leer je alles over affilaite market om direct aan de slag te gaan. Met één commissie heb je dit geld terugverdiend. Hoeveel je gaat verdienen heb je geheel in eigen hand. Nu voor slechts 47€

Verdien jouw eerste commissie

Affiliate Marketing Meesterschap

Wil jij ook niet langer voor een baas werken? Maar weet je niet hoe je dan jouw geld gaat verdienen? Dan is dit de oplossing. Gewoon online geld verdienen wanneer het jou uitkomt.

Ik ga geld verdienen!

Affiliate Vibes

Voor slechts 80€ leren hoe je kunt meeprofiteren van een markt van 17 miljard dollar? Dat leer je via de training Affiliate Vibes. Ongetwijfeld de beste investering die je ooit hebt gedaan.

Ik wil ook profiteren!

Met een dergelijke training, leer je alle beginselen van affiliate marketing. Daarna is het vooral een kwestie van doen. Je kunt dan eventueel nog een extra training aanschaffen of eventueel gebruik maken van coaching. 

Dit kan zeker zinvol zijn, wanneer je voor jezelf besloten hebt dat je er echt 100% voor wilt gaan. Wel dien ik erbij te vertellen, dat er niet zoiets is als een geheim waarmee je direct heel veel geld gaat verdienen. 

Het is vooral een kwestie van doen. Maar om te weten wat je moet doen, heb je wel een cursus of training nodig. Daarna is het vooral ook proberen om te bekijken wat werkt en wat niet werkt. 

Beginnen met affiliate marketing

Dit is soms best lastig om te achterhalen waarom iets nu wel werkt en wat niet.

Dien je veel te investeren?

Dit is een van de grootste pluspunten van het op deze manier geld verdienen. De investering is echt minimaal. Je zal jaarlijks een paar euro kwijt zijn voor een domeinnaam. Daarnaast heb je een hosting nodig, dat ook niet veel meer hoeft te kosten dan een paar euro per maand. 

Alleen wanneer je echt veel bezoekers gaat ontvangen, dan zal je een duurder hostingpakket nodig hebben. Maar dan zal je ook veel geld verdienen.

Wat je naast bovenstaande nodig hebt, is een internetverbinding en laptop. Ik ben er echter vrij zeker van dat je deze al hebt. Dit kost je dan ook niks extra`s.

Wel zou ik overwegen om een goede training te volgen. Wat je op youtube vindt is toch te beperkt. De echt belangrijke thema`s komen vaak niet aan bod. Daarnaast ben ik zelf ook meer voorstander van een goed gestructureerde training. Trainingen op het gebied van affiliate marketing zijn echter zeer betaalbaar. In mijn opinie is dit de investering zeker waard.

Stappenplan

Voordat je begint dien je een stappenplan te maken. Hierbij dien je voor jezelf te bepalen wat je nu wilt gaan promoten. En ook hoe je dit gaat doen.

Thema kiezen

Je dient eerst producten of diensten uit te kiezen die je wilt gaan promoten. Hierbij dien je op een paar punten te letten. Het dienen producten of diensten te zijn, die goed verkopen. En dan vooral online. Daarnaast dient hetgeen je promoot ook jouw interesse te hebben. Iets promoten wat jou totaal niet interesseert, gaat niet werken. Dan zal je al snel vastlopen.

Ook al wordt dit steeds moeilijker, een product of dienst kiezen waar de concurrentie nog niet moordend is, blijft ook belangrijk. Zeker wanneer er een aantal goede affiliates actief zijn voor een bepaalde dienst of product, dan zal het lastig worden deze te verslaan. je dient dus op zoek te gaan naar een goede niche, waar nog het een en ander te verdienen valt.

Website opzetten

Wanneer je een onderwerp hebt gekozen, dan dien je een website op te zetten. Absoluut noodzakelijk is dit overigens ook weer niet. Je kan het principe van affiliate marketing ook toepassen via social media. Persoonlijk ben ik echter van mening dat een website het beste werkt.

Daarnaast is social media een goede en belangrijke ondersteuning. Met een website bouw je echt iets op wat ook van jou is. Een goede website met veel content is iets waar je jaren mee vooruit kunt. 

Een website opzetten is tegenwoordig erg eenvoudig en echt voor iedereen weggelegd. Veel affiliates maken gebruik van WordPress, wat het opzetten van een website een fluitje van een cent maakt. 

Website maken

Affiliate partners uitkiezen

Wanneer je aan de slag gaat, dan dien je ook partnerschappen op te zetten met bedrijven, waarvan je de producten wilt gaan promoten. Het eenvoudigst is om jezelf aan te melden bij affiliate netwerken. Op die manier krijg je eenvoudig toegang tot veel verschillende affiliate programma`s. Bekende namen op dit gebied zijn:

  • Daisycon
  • Tradetracker
  • Financeads
  • Plug & Play
  • Paypro

Daarnaast zijn er nog een aantal bedrijven die hun eigen programma hebben opgezet. Ook hier is aanmelden vaak eenvoudig. 

Blogs schrijven

Nu je een website hebt, dien je berichten en pagina`s te gaan schrijven. Dit dienen berichten te zijn, die jou helpen bij het promoten van de producten, trainingen, boeken etc. die je wilt gaan promoten. Van belang is dat dit aansluit op jouw website. Een boek over auto`s promoten op een website over dieren is zinloos.

Het belang van content dien je niet te onderschatten. De tijden dat je met een paar artikelen van 300 woorden bezoekers kon trekken zijn voorbij. Je dient echt goede artikelen te schrijven, infographics toe te voegen en echt waarde voor jouw lezer te creëren, om bezoekers te trekken.

Affiliate links maken

In artikelen verwerk je vervolgens affiliate links. Dit zijn links, dat wanneer iemand hier op klikt, deze persoon wordt doorverwezen naar de verkopende partij. Hierbij wordt er dan gebruik gemaakt van een tracking mechanisme. 

Zo kan er worden bekeken, of degene die op de link heeft geklikt, ook daadwerkelijk iets koopt. Indien dit het geval is, dan ontvang jij jouw commissie. Daarbij is het ook zo, dat wanneer de verkoop niet direct plaatsvindt maar binnen een bepaalde periode, je alsnog jouw commissie ontvangt.

Het maken van een affiliate link is in principe simpel. Het is echter wel van belang om een link dermate op te zetten, dat mensen worden uitgenodigd om hierop te klikken. Dit is iets wat je in een goede training zult leren. Zij zullen jou exact laten zien hoe je dit moet doen.

Hoe ontvang je gratis website bezoekers?

Een fundamenteel beginsel van affiliate marketing, is het creëren van gratis website bezoekers. Wanneer je dient te adverteren, dan is het in de meeste gevallen niet rendabel. Om online geld te verdienen heb je organisch zoekverkeer nodig. Dit is de grootste uitdaging waar je tegenaan zult lopen.

Het belang van SEO

Iets wat dan ook erg belangrijk is om enigszins onder de knie te krijgen is SEO. Dit staat voor Search Engine Optimization. 

In andere woorden, hoe zorg je ervoor dat Google jouw content in de zoekresultaten gaat weergeven.  Dit is uitermate belangrijk om bezoekers naar een website te krijgen. Wanneer je een blogartikel schrijft, maar  niemand kan dit vinden, dan is het eigenlijk zinloos. Het is gewoon net zo belangrijk als online marketing.

Het goede nieuws is, dat SEO niet al te complex is. Door een aantal basisprincipes toe te passen, zal dit goede resultaten opleveren.

SEO en affiliate marketing

Wel is het zo, dat je niet moet gaan concurreren tegen partijen zoals Bol.com of Coolblue. Dat ga je nooit winnen. 

Mijn eigen ervaringen

Een aantal jaren geleden heb ik de affiliate marketing revolutie gevolgd. Op basis van deze kennis ben ik begonnen met het opzetten van een website over bouwtekeningen. Ik kwam er al snel achter dat dit niet echt iets voor mij was. Ik had gewoonweg te weinig kennis en affiniteit.

Maar toch. Deze website draait nu ongeveer 5 jaar. De laatste twee jaar heb ik hier letterlijk niks meer mee gedaan. Toch krijg ik elke maand nog wel een commissie binnen. 

Nadat ik had ervaren dat je zeker een mooi bedrag per maand kunt verdienen via affiliate marketing, ben ik een aantal andere websites op gaan zetten. Zo is de website Goedkoopstebankrekening.nl van mij. Met deze website trek ik meer dan 10.000 bezoekers per maand. En ook over de inkomsten mag ik zeker niet klagen. 

Op dit moment verleg ik mijn aandacht naar andere projecten. De inkomsten blijven van mijn belangrijkste website blijven echter binnenkomen. Er is dus sprake van een mooi passief inkomen op deze manier.

Affiliate marketing is een vorm van geld verdienen, waarbij het na verloop van tijd steeds meer op de automatische piloot overgaat. Dat is voor mij het aantrekkelijke van deze vorm van online geld verdienen. In ieder geval helpen deze inkomsten om extra vermogen op te bouwen.