Coop Pank uit Estland is verbonden aan het bemiddelingsplatform van Raisin. Hierdoor is het mogelijk om bij deze bank een deposito te openen. In twee eenvoudige stappen kun je profiteren van de hoge rente.

Coop Pank Estland

Actuele rente

Onderstaand de actuele rente die worden geboden bij een deposito, variërend van 1 tot en met 3 jaar. 

LooptijdRente
1 jaar3,51%
2 jaar1,75%
3 jaar2,00%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

Opvallend is dat het verschil in rente erg klein is tussen de verschillende looptijden. De hoogste spaarrente ontvang je wel bij een deposito met een langere looptijd, maar de verschillen zijn niet al te groot.

Een deposito openen

Voor het openen van een deposito is er een tussenstap vereist. Doordat het alleen mogelijk is om te gaan sparen bij de Coop Bank via Raisin, zal je eerst het registratieproces via de website van Raisin dienen af te ronden.

Vervolgens is het openen van een deposito bij Coop Pank een fluitje van een cent. Doordat je tijdens de registratie op het platform van Raisin jezelf al hebt geïdentificeerd, hoef je dit niet nog een keer te doen. 

Bronbelasting

Het wordt Nederlanders eenvoudig gemaakt. Je wordt automatisch vrijgesteld van bronbelasting. Hiervoor hoef je zelfs geen formulier of verzoek in te dienen.

Depositogarantiestelsel

Estland is als onderdeel van de Europese Unie ook onderdeel van het depositogarantiestelsel. Coop Pank is in het bezit van een bankvergunning, zodat de tegoeden bij de bank zijn afgedekt. Tot een bedrag van 100.000€ hoef je jezelf geen zorgen te maken. 

Maak echter niet de fout, om meerdere deposito`s te openen en op die manier het geld te gaan verdelen. Dit zal verder geen invloed hebben op de totale hoogte van de garantie, die volgt uit het depositogarantiestelsel. Dit blijft gewoon 100.000€ en hierbij worden de verschillende saldo`s bij elkaar opgetelt.

Historie van de bank

Coop Pank is een coöperatieve bank. Er is dus sprake van leden en niet van aandeelhouders. In Nederland kennen we de Rabobank als voorbeeld van een bekende coöperatieve bank.

De bank is in 2017 opgericht en is dus nog een erg nieuwe bank. Het grote voordeel hiervan is dat hun processen zijn gebaseerd op de modernste technologie. Banken met een lange historie lopen hier vaak tegen problemen aan, doordat zij nog oudere technologie gebruiken, waarbij het lastig is deze te vervangen. 

Een beetje het probleem waar ook de belastingdienst mee te maken heeft. Doordat Coop Pank een moderne bank is en online opereert, wordt de bank aangeduid als een mobile bank.

De bank richt zich op de zakelijke en particuliere markt. De kernactiviteit ligt bij het verstrekken van consumptieve kredieten aan particulieren. Via het aanbieden van deposito`s wordt hiervoor de financiering binnengehaald.

Over Estland

De economie van Estland heeft veel weg van de Scandinavische landen. Daarnaast heeft het land in de afgelopen jaren een van hoogste groeicijfers van de Europese Unie laten zien. Daarbij opgeteld de lage staatsschuld, kun je wel stellen dat het om een stabiel land gaat. In mijn opinie wordt Estland nogal eens onderschat. 

Persoonlijk heb ik veel meer vertrouwen in de economie van Estland dan in de economie van landen zoals Spanje, Italië of Griekenland.