Spaargeld investeren

Spaargeld investeren is op dit moment eigenlijk de enige optie om ervoor te zorgen dat het spaargeld groeit. 

Spaargeld wordt minder waard

Laat je spaargeld op een bankrekening staan? Dan wordt dit alleen maar minder waard. Zelfs nu het erop lijkt dat spaarbelasting wordt afgeschaft, is de inflatie vele malen hoger dan de rente die je ontvangt. 

Daarnaast dien je bij een bedrag van meer dan 100.000 euro op een spaarrekening, ook nog eens negatieve rente te betalen. Spaargeld investeren is daarom dan ook de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat het spaarsaldo blijft groeien. De vraag is dan echter, waar kan je spaargeld in investeren om ervoor te zorgen dat dit saldo ook daadwerkelijk gaat groeien?

Spaarrekening openen

Een spaarrekening openen bij een Nederlandse bank is op dit moment niet rendabel. Een buitenlandse spaarrekening openen zorgt er overigens wel voor dat je meer rente ontvangt, dan bij een Nederlandse bank. 

Beleggen op de beurs

Spaargeld investeren op de beurs is nog steeds de populairste methode om rendement te behalen. Er zijn verschillende methoden om spaargeld daadwerkelijk  op de beurs te gaan investeren.

Zo kan je kiezen voor beleggingsfondsen of ETF`s, maar je kan ook zelf actief aan de slag gaan. Een beleggingsrekening openen is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen.

Spaargeld investeren op de beurs

Op die manier kan je een eigen beleggingsportefeuille samenstellen en aandelen, of andere financiële instrumenten, verkopen en kopen op het moment dat dit jou het beste lijkt. Dit is wel direct een van de lastigste aspecten. 

Zelf actief beleggen

Want wanneer is het nu een goed moment om te kopen of te verkopen? Je kunt eigenlijk wel stellen, dat niemand dit op voorhand weet. Zelfs de meest ervaren beleggingsexperts zitten er regelmatig naast. Ook zelf zit ik er nog steeds regelmatig naast, ook al heb ik ruime ervaring op dit gebied.

Ik verbaas me er nog steeds over, met hoe weinig kennis mensen zelf actief aan de slag gaan op de beurs. Beleggen is een vak, maar de meeste mensen maken er een hobby van. Persoonlijk zou ik er altijd eerst voor zorgen, dat ik op de hoogte ben van minimaal de basiselement van  het beleggen, voordat ik mijn spaargeld op die manier zou investeren. 

Online zijn er prima cursussen te vinden die je goed op weg helpen. Hierbij kan je zelf bepalen hoever je wilt gaan. Vind je het genoeg wanneer je op de hoogte bent van de basisbeginselen, of wil je echt een expert worden? Voor elk niveau zijn er wel goede trainingen te vinden. Bij sommige trainingen ontvang je zelfs één op één coaching.

Passief beleggen

Indien je eigenlijk niet zoveel interesse hebt in beleggen, maar je wilt toch een fatsoenlijk rendement behalen, dan zou ik mijzelf gewoon beperken tot beleggingsfondsen of ETF`s. indien je over een groter vermogen beschikt, dan kan je dit ook laten beleggen door een bank. 

Op die manier zullen zij actief aan de slag gaan met jouw vermogen. Het nadeel hiervan is wel, dat dit behoorlijk hoge kosten met zich meebrengt. En ook al geef je het beleggen uit handen aan de bank, je hebt geen garanties dat je dan daadwerkelijk ook hoge rendementen gaat behalen. Dat zal niemand jou beloven.

Cryptocurrencies

Hou je wel van een gokje? En wil je best wat risico nemen om veel geld te verdienen? In dat geval zou je cryptocurrencies kunnen overwegen, om jouw spaargeld op die manier te gaan investeren.

Wel zou ik je dan persoonlijk aanraden om zeker een training te gaan volgen op dit gebied. Crypto en blockchain is uitermate complex. 

Investeren in crypto

Daarnaast zijn er behoorlijk wat scams die de ronde doen. Indien je niet goed beslagen ten ijs komt, dan loop je het risico dat je slachtoffer wordt van een scam. In dat geval ben je snel jouw geld kwijt. Dan kan je beter jouw geld op een spaarrekening laten staan.

Uitkijken voor scams

Een bekende scam is een pump en dump scenario. Hierbij wordt er veel publiciteit gemaakt voor een bepaalde cryptomunt. Vaak wordt hier ook misbruik gemaakt van bekende personen, die zogenaamd deze cryptomunt ondersteunen en daar ook zelf in beleggen. 

Indien de koers genoeg gestegen is, dan doen de initieerders van een dergelijke scam hun digitale valuta van de hand. Uiteraard stoppen zij dan ook met genereren van publiciteit, waardoor de koers snel in elkaar zal zakken.

Verstandig investeren

Omdat investeren in crypto toch behoorlijke risico`s met zich meebrengt, zou ik geen al te groot gedeelte van het beschikbare vermogen hierin investeren. Daarvoor zijn  de risico`s gewooneg te groot. 

En ga zeker geen geld investeren dat je eigenlijk nodig hebt om van te kunnen leven. Ook al heb je meerdere jaren ervaring op het gebied van cryptocurrencies, dan nog is dit een slecht idee.

Crowdfunding

Crowdfunding is inmiddels een grote markt geworden. Het wordt al lange tijd niet alleen ingezet om geld bij elkaar te krijgen, voor iemand die zich in een lastige situatie bevindt. Meer en meer bedrijven maken hiervan gebruik om kapitaal binnen te halen.

Je komt crowdfunding in verschillende vormen tegen. Een groot gedeelte van markt richt zich op de financiering van leningen. Je kunt als investeerder een lening financieren van een kredietverstrekker. Hiervoor ontvang je dan een hoge rente. Zonder risico is het investeren in crowdfunding echter niet.

Investeren in onroerend goed

Persoonlijk richt ik me meer op onroerend goed. De risico`s van dit soort projecten schaal ik namelijk lager in. En toch zijn de rendementen erg hoog.

Vaak liggen deze rendementen boven de 10%. Het investeren in onroerend goed heeft als voordeel dat er sprake is van onderpand. Een huis kan niet failliet gaan. 

Investeren in onroerend goed

Ook kan een huis of appartement niet zomaar verdwijnen. Wel dien je hier ook uit te kijken, dat je alleen met betrouwbare platformen in zee gaan. Helaas zijn scams op het gebied van onroerend goed ook niet ondenkbaar.

Verstandig met jouw spaargeld omgaan

Snel rijk worden is iets wat eigenlijk onmogelijk is. Indien iemand je een investering aanbiedt, waarmee je onrealistische rendementen kunt behalen, dan dient dit direct een rode vlag te zijn. De kans dat er iets niet klopt, is dan gewoonweg erg groot. 

Het is verstandiger om jezelf te richten op de lange termijn. Liever een iets lager rendement, waarbij je ook een beheersbaar risico loopt, dan direct geld investeren, waarbij je het risico loopt dat je het over een paar weken of maanden allemaal kwijt bent.

Direct grote bedragen investeren vind ik persoonlijk ook nooit verstandig. Je kan prima beginnen met het investeren van spaargeld op basis van een paar honderd euro per maand.  Op het moment dat je meer ervaring hebt op het gebied van investeren of beleggen, dan kan je altijd nog hogere bedragen gaan investeren. 

Als je honderd euro per maand, of 1.200 euro per jaar investeert, dan zal je het ook verbazen hoeveel vermogen je hiermee kunt opbouwen. Je dient dan wel iets meer geduld op te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *