Profitus is een platform dat het mogelijk maakt om te investeren in onroerend goed. Dit vanuit een crowdfund oogpunt, waardoor je al met kleine bedragen kunt gaan investeren.
Historisch rendement
Het historisch rendement bedraagt maar liefst 12,14%. Dit is zelfs voor crowdfunding investeringen een hoog rendement. Hierbij is het wel van belang dat je op de hoogte bent van de risico`s die je loopt. Het kan namelijk altijd mis gaan. Vanuit dat oogpunt is het erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat je jouw geld goed spreidt over verschillende projecten.
Investeren via het platform
Investeren is eenvoudig en is eigenlijk gelijk aan het standaardproces dat alle crowdfundingplatformen hanteren. De stappen die je achtereenvolgens dient te doorlopen zijn:
- Een account aanmaken
- Het doorlopen van het verificatieproces en daarna wachten op de goedkeuring
- Geld storten
- Kiezen van projecten waarin je wilt investeren en vervolgens daadwerkelijk investeren.
Historisch rendement | 12,14% |
Buy back guarantee | Geen |
Kosten | Geen |
Secundaire markt | Ja |
Auto invest | Ja |
Zekerheden / garanties | Hypotheekrecht / LTV <70% |
Totaal belegd vermogen | >110 miljoen euro |
Minimale inleg | 100€ |
Totaal aantal investeerders | >3.150 |
Verschillende investeringsprojecten
Op het platform vind je de mogelijkheid om op 3 verschillende manieren te investeren.
- Direct in ontwikkelingsprojecten. Het kan hierbij gaan om nieuwbouw of renovatie. Het recht van eerste hypotheek wordt hierbij verstrekt.
- Zakelijke leningen met onroerend goed als onderpand. Dit type leningen zie je het minst voorbij komen op het platform.
- Verhuur van onroerend goed. Hierbij wordt het geld wat wordt opgehaald aangewend om onroerend goed aan te schaffen voor verhuur. Ook hier geldt een hypotheekrecht. De rente wordt vervolgens betaald uit de huuropbrengsten. Het gaat hierbij om een vaste rente.
Uitbetalingen
Standaard wordt de rente één keer per kwartaal uitgekeerd.
Toezicht door de nationale bank van Litouwen
Profitus is gevestigd in Litouwen. Dit is goed nieuws, aangezien in Litouwen er een wet op het gebied van crowdfunding is doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de nationale bank van Litouwen toezicht houdt. Op dit vlak is Litouwen een voorloper.
Garanties en zekerheden
Er is sprake van meerdere instrumenten die de investeerders een bepaalde mate van zekerheid dienen te bieden.
1. Eerste recht van hypotheek
Naast de zekerheid van toezicht door de nationale bank, is er ook sprake van onderpand. Al het onroerend dat wordt aangeboden bevat een eerste recht op hypotheek. Mocht de projectontwikkelaar niet aan zijn verplichtingen voldoen, dan kan er als het ware beslag worden gelegd op het onroerend goed.
2. Loan to value beperking
Er wordt projectontwikkelaars niet toegestaan om een financiering aan te vragen, die groter of gelijk is aan de waarde van het onderpand. Doorgaans zal je zien dat deze zogenoemde loan to value ratio niet boven de 60% uitkomt. Volgens de regels van het platform is de maximaal toegestane LTV 70%.
Dit moet de zekerheid bieden, dat bij een gedwongen verkoop de opbrengsten hoog genoeg zijn om de investeerders schadeloos te stellen.
3. Evaluatie door Profitus
Elk project dat wordt goedgekeurd om te worden gepubliceerd op de website van Profitus, wordt grondig geanalyseerd door de analisten verbonden aan het platform. Op basis hiervan wordt er een rating toegekend.
Risico`s
Het toezicht en het onderpand zorgen voor een gereduceerd risico. Er blijft echter altijd een risico bestaan. Stel dat er een crowdfunding project wordt uitgeschreven ter renovatie van een pand of het geheel nieuw bouwen van een pand. Dan zou de waarde van het onderpand in eerste instantie ontoereikend kunnen zijn om investeerders schadeloos te stellen.
Persoonlijk heb ik de ervaring met een andere platform, Crowdestor, bij een investering in onroerend goed met het eerste recht van hypotheek, dat het ontzettend lang duurt wanneer dit recht moet worden uitgeoefend. Zo wacht ik inmiddels al meer dan 18 maanden op mijn geld.
Het lijkt soms dat je investeert zonder risico, maar in de praktijk kan er toch altijd iets gebeuren, waardoor dit anders uitpakt.
Profitus review
Profitus heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt. Inmiddels is er al voor meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd via het platform. Het platform is in 2018 gelanceerd, waardoor er inmiddels de nodige historie bestaat.
Iets meer dan 200 beoordelingen op Trustpilot, beoordelen het bedrijf met een 4.2.
Dit is zonder meer goed te noemen. Viktorija Vanagė en Mindaugas Vanagas zijn de oprichters en huidige aandeelhouders van het bedrijf. Enige tijd geleden was er sprake van, dat zij op zoek waren om venture capital aan te trekken.
Dit lijkt tot op heden nog niet gebeurd te zijn. Persoonlijk zou ik dat wel een goede zaak vinden. De aanwezigheid van externe investeerders zorgt voor een stukje extra zekerheid. Deze investeerders houden hun investeringen altijd scherp in de gaten.
Onze conclusie
Het feit dat het platform onder toezicht staat van de nationale bank van Litouwen is een groot pluspunt. Daarnaast heeft het platform door de enorme groei zichzelf ook bewezen. De rendementen zijn zeer aantrekkelijk maar toch blijft enige voorzichtigheid geboden wanneer je spaargeld gaat investeren.