De van origine Chinese Haitong bank is enigszins een vreemde eend in de bijt bij Raisin. De deposito`s die worden aangeboden worden echter aangeboden door de Spaanse vestiging, waardoor er toch sprake is van zekerheid via het depositogarantiestelsel. 

Haitong Raisin

Dit is uiteraard een must. Persoonlijk zou ik anders nooit mijn geld onderbrengen bij een Chinese bank.

Rente spaarrekeningen en deposito

De Haiting bank biedt een aantal deposito`s aan, met een vaste rente voor de gehele looptijd. Dit zijn de deposito`s die op dit moment worden aangeboden:

LooptijdRente
3 maanden3,75%
6 maanden3,95%
9 maanden3,95%
1 jaar4,10%
2 jaar4,05%
Rente per 15/01/2024

Termijndeposito`s bekijken

De minimale inleg bij een deposito bedraagt 10.000€. Daarnaast wordt er een maximumbedrag per deposito gehanteerd van 100.000€.

Een deposito openen bij de Haitong bank via Raisin, is de enige mogelijkheid voor Nederlanders om dit te doen. Het is niet mogelijk om dit rechtstreeks bij de bank te doen. 

Over de Haitong bank

Via Raisin kun je over het algemeen sparen bij banken die in omvang niet al te groot zijn. Dit is direct dan ook een van de redenen dat deze banken zijn aangesloten bij het bemiddelingsplatform. Zij zijn gewoonweg te klein om spaarders uit verschillende landen in Europa aan te trekken. Dit kost veel teveel aan marketing geld.

Haitong is echter een bank met een balanstotaal van meer dan 100 miljard euro. Daarnaast zijn zij actief op verschillende continenten. Zo vind je de bank ook terug in de Verenigde Staten.

De bank is in 1993 opgericht en maakt onderdeel uit van Haitong securities. Vanuit het hoofdkantoor in Lissabon wordt de bank gerund. Het gaat hierbij om een investment bank, waardoor de bank zich niet richt op standaard betaalrekeningen en dergelijke. In het straatbeeld zal je de bank dan ook niet tegenkomen.

Haitong securities is beursgenoteerd. Het betreft hier dus niet direct of indirect een Chinees staatsbedrijf. Dat is in mijn opinie wel zo prettig.

Depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel dat van kracht is, betreft het Spaanse stelsel. Ook al bevindt het hoofdkantoor van de bank zich in Lissabon, de deposito`s worden aangeboden via de Spaanse branche.

Spanje staat niet bekend om zijn sterke economie. In een geval van een calamiteit dient de Spaanse overheid in staat te zijn om de claims te kunnen voldoen. In theorie zou dit problemen kunnen opleveren. Echter, met het toezicht van de Europese Centrale Bank en de verplichting om een garantiefonds aan te houden met voldoende middelen daarin, schat ik persoonlijk die kan erg klein.

Eerst zou de bank failliet moeten gaan en daarna zou ook de Spaanse overheid niet in staat moeten zijn om de betroffen spaarders te compenseren, alvorens dit daadwerkelijk tot problemen zal leiden. Deze kans zie ik zelf als te verwaarlozen. 

Daarnaast is er dan ook nog altijd de Europese Centrale Bank die zal ingrijpen en inspringen. Zij kunnen het zich niet veroorloven dat spaarders hun geld kwijtraken, dit zal namelijk desastreuze economische gevolgen hebben. 

Bronbelasting

In Spanje geldt een bronbelasting van 19%. Om hier een vrijstelling voor te krijgen, dien je van de Nederlandse belastingdienst een woonplaatsverklaring te overleggen. In deze verklaring wordt aangegeven dat je in Nederland woont en ook in Nederland belastingplichtig bent.

Deze verklaring dient uiterlijk 4 weken voordat de rente wordt uitgekeerd, in het bezit te zijn van de bank. Doe je dit niet, dan zal er bronbelasting worden ingehouden. Deze bronbelasting kun je dan overigens wel weer verrekenen in de Nederlandse belastingaangifte.

Ontvang je de hoogste rente bij deze bank?

De rente die de Haitong bank aanbiedt, is op dit moment niet de hoogste rente die je kunt ontvangen. Er zijn meerdere banken die een hogere rente aanbieden. Bij deze banken is er ook altijd sprake van het depositogarantiestelsel.

De hoogste rente die je op dit moment kunt ontvangen is als volgt:

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar4,10%
Banca Progetto2 jaar4,10%
Banca Progetto3 jaar4,10%
Haitong Bank1 jaar4,10%
Banca Progetto6 maanden4,00%
BluOr Bank6 maanden4,00%
Haitong Bank2 jaar4,05%
Haitong Bank6 maanden3,95%
BluOr Bank9 maanden3,90%
Orange bank1 jaar3,90%
Nordax9 maanden3,70%
Coop Pank1 jaar3,60%
Bigbank5 jaar3,50%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 15/01/2024

In mijn opinie is de vrij opneembare spaarrekening van de Renault bank erg aantrekkelijk. Zonder voorwaarden ontvang je een hoge rente.