De Kirsan Group is eigenlijk een projectontwikkelaar. Ter financiering van hun projecten is er met Kirsan Invest een eigen crowdfunding platform opgezet. Op die manier kan je als belegger eenvoudig investeren in de crowdfunding projecten die zij uitvoeren.

Over het bedrijf

Kirsan Invest is een projectontwikkelaar die in meerdere landen actief is. Op dit moment voeren zij projecten uit in:

  • Duitsland
  • Litouwen
  • Spanje
  • Zwitserland
  • Moldavië
  • Roemenië

Het bedrijf is inmiddels meer dan 13 jaar actief in de vastgoedmarkt.

Hoe kun je investeren?

Na het openen van een account en het voltooien van het identificatieproces, kun je geld overmaken naar jouw account. Vanuit het account kun je vervolgens investeren in verschillende projecten. Doordat Kirsan Invest alleen hun eigen projecten ter investering aanbiedt, is het aantal projecten waaruit je kunt kiezen niet al te groot.

Naast investeringen in onroerend goed is het ook mogelijk om te investeren in projecten gericht op duurzame energie.

Duurzame beleggingen

Wanneer je op zoek bent naar duurzame en groene projecten om in te investeren, dan biedt Kirsan Invest interessante mogelijkheden. Je kunt namelijk  niet alleen duurzaam investeren, maar daarnaast ook nog eens hoge rendementen behalen.

Histotrisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Nee
Kosten Geen
Secundaire markt Nee
Auto invest Nee
Zekerheden / garanties Onroerend goed
Totaal belegd vermogen Niet bekend
Minimale inleg 50€
Totaal aantal investeerders Niet bekend

Investeringsmogelijkheden bekijken

Wat zijn de risico`s?

Persoonlijk ben ik geen groot voorstander van een directe relatie tussen een projectontwikkelaar en een crowdfunding platform. Wanneer de projectontwikkelaar in de problemen komt, dan zal dit ook uitwerking op het platform hebben. Daarnaast zou er sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling.

Regulering en toezicht

Er is geen sprake van toezicht of regulering. Dit houdt in dat je gaat investeren buiten het toezicht van een Nationale Bank of andere toezichthouder. Dit zorgt altijd voor een extra risico.

Historische rendementen

Er wordt geen duidelijkheid verschaft over het gemiddelde historische rendement. De huidige projecten die worden aangeboden op het platform, hebben een rendement van tussen de 11% en 15%.

Dit kan worden aangemerkt als bovengemiddeld voor onroerend goed investeringen. 

Crowdfunding investeringen leveren doorgaans hoge rendementen op. Bij onroerend goed is dit net iets lager dan bij investeringen in bijvoorbeeld consumentenleningen, aangezien deze investeringen risicovoller zijn. In mijn opinie is het rendement dat Kirsan Invest biedt meer dan goed te noemen. Vermogen opbouwen gaat met dergelijke rendementen extra snel.

Kirsan Invest rendement

Aanbieders van vastgoed projecten

Tot op heden zijn alle projecten in eigendom van Kirsan Group. Het zijn hun eigen projecten waarvoor zij financiering zoeken.

Het voordeel hiervan is dat er een groot belang bestaat, dat een project ook daadwerkelijk succesvol is. Anders zal de gehele groep van bedrijven hier de gevolgen van ondervinden.

Kirsan Invest reviews

Er zijn geen directe beoordelingen over Kirsan Invest terug te vinden.

Wel is het zo dat voorheen hun projecten werden gefinancierd via Reinvest24. Dit platform heeft met een 4.2 een erg goede score. Een dergelijk goede score is niet te bereiken zonder betrouwbare partners. 

Kirsan Invest beoordeling

Je zou dus kunnen stellen dat dit ook indirect een beoordeling is van Kirsan Invest.

Crowdfundingplatformen en risicospreiding

Doordat er slechts beperkt sprake is van toezicht en regulering, zorg ik zelf voor een goede spreiding van investeringen via meerdere platforms. Doordat Kirsan Invest verbonden is aan de Kirsan Group, staat de reputatie van de gehele groep hierbij op het spel. Dat is voor mij een indicatie dat het om een serieuze partij gaat. 

Echter, er is niks zeker in het leven, dus vanuit dat oogpunt is risicospreiding altijd een goed uitgangspunt.