De Yapi Kredi Bank handelt onder een Nederlandse bankvergunning. Dat is erg belangrijk om te weten. Hierdoor is het depositogarantiestelsel op de bank van toepassing. 

Yapi Kredi Depositogarantiestelsel

Daarnaast is het uiteraard van belang om te bekijken hoe hoog de rente is die de bank biedt. Is deze spaarrente hoger dan bij andere banken?

Actuele rentestanden

De Yapi Kredi Bank biedt een zeer redelijke rente. Op dit moment kun je bij de bank de volgende rente ontvangen:

LooptijdRente
Flexibele spaarrekening2,75%
1 jaar3,60%
2 jaar3,75%
5 jaar3,75%
Rente per 10/12/2023

Depositogarantiestelsel

In Nederland open je een bankrekening of spaarrekening bij Yapi Kredi Bank Nederland BV. Deze bank is ontstaan uit een fusie tussen Koçbank Nederland N.V.  en de voorloper van de huidige Yapi Kredi Bank Nederland BV. Voordat deze deal tot stand kwam, was het eerst noodzakelijk dat UniCredit zijn aandelen in de joint venture aan de Turkse Koç Group verkocht.

De bank is een volledig eigendom van Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., een Turkse bank. Het is daarom van belang om zeker te stellen dat je bij de Nederlandse dochteronderneming gaat sparen. Alleen dan is het depositogarantiestelsel van toepassing.

Yapi Kredi bank

Sparen dient zekerheid te bieden

Naast het ontvangen van een hoge spaarrente, is het ook van belang dat spaargeld veilig is. Doordat er sprake is van een Nederlandse bankvergunning oefent De Nederlandsche Bank toezicht uit. De bank is verplicht om periodiek verschillende rapportages aan te leveren. Daarnaast worden er een aantal ratio`s continu gemonitord. Hierbij wordt vooral gekeken naar de risico`s die de bank loopt en ook naar het eigen vermogen van de bank.

Er is dus geen reden om aan te nemen dat sparen bij de Yapi Kredi Bank niet veilig zou zijn.

Sparen in euro`s

Aan Nederlandse spaarders worden alleen spaarrekeningen en deposito`s in euro`s aangeboden. Via de Turkse moeder is het ook mogelijk om in Turkse Lira te sparen. Dit is in onze opinie echter geen goed idee. Je loopt dan een fors valutarisico. En ook al kun je een ontzettend hoge rente ontvangen, de kans is reëel dat uiteindelijk de waardedaling van de Turkse lira groter zal zijn, dan de rente die je ontvangt. 

Als zakelijke klant in Nederland krijg je ook toegang tot andere financial services en kun  je bijvoorbeeld ook een spaarrekening in Amerikaanse Dollars openen.

De structuur van de bank

De aandelen van Yapi Kredi Ban Nederland BV zijn in handen van Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.,. Deze bank is weer voor 67,97%eigendom van de Turkse Koç Group. De resterende aandelen zijn genoteerd op de beurs in Istanbul. 

Op basis van de huidige beurskoers is de bank ongeveer 14 miljard euro waard. De nettowinst bedroeg in 2022 net iets meer dan 2 miljard euro. Het gaat dus om een financieel zeer solide bank.

De hoogste spaarrente ontvangen

De Yapi Kredi Bank biedt zeker een interessante rente. Echter, bij de Bigbank en ook via Raisin zijn er nog hogere spaarrentes te ontvangen. Onderstaand een overzicht van de actuele spaarrente:

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar4,10%
Banca Progetto2 jaar4,10%
Banca Progetto3 jaar4,10%
Haitong Bank1 jaar4,10%
Banca Progetto6 maanden4,00%
BluOr Bank6 maanden4,00%
Haitong Bank2 jaar4,05%
Haitong Bank6 maanden3,95%
BluOr Bank9 maanden3,90%
Orange bank1 jaar3,90%
Nordax9 maanden3,70%
Coop Pank1 jaar3,60%
Bigbank5 jaar3,50%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 15/01/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,30%
Inbank3,30%
Nordax bank3,26%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,10%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 15/01/2024

Spaarmogelijkheden bekijken