Wil je investeren in consumentenleningen? Dit is mogelijk via Lendermarket. Leningen van verschillende loan originators worden via dit P2P platform ter investering aangeboden.

Investeren via het platform

Investeren is uitermate eenvoudig. In onze opinie zijn zowel de Lendermarket app, als ook de website, uitermate gebruiksvriendelijk. De 4 stappen die je dient te doorlopen zijn als volgt:

  • Een account aanmaken
  • Jezelf identificeren (KYC)
  • Geld storten op jouw account
  • Leningen uitzoeken waarin je wilt investeren of auto invest inschakelen

Dit alles neemt slechts een paar minuten in beslag. Daarna kun je direct profiteren van het hoge rendement. Vergeet echter niet dat investeren niet zonder risico is. 

Historisch rendement

Het historisch behaalde rendement is met 14,57% een van de hoogste rendementen in de crowdfundingmarkt. Individuele leningen kunnen een rendement van wel 18% opleveren. Je dient echter ook rekening te houden met een mogelijke default. Hierdoor zal het werkelijke rendement iets lager uitvallen.

Echter, met 14,57% hoor je ons niet klagen. Een passief inkomen opbouwen gaat met dergelijke rendementen extra snel.

Het verdelen van geïnvesteerd geld over verschillende leningen, is door de aanwezigheid van een auto-invest optie erg eenvoudig. Daarnaast kan je het behaalde rendement ook weer automatisch herinvesteren, zodat er sprake is van een rente op rente-effect. 

Review Lendermarket

Lendermarket historie

Lendermarket is opgericht in 2017 en gevestigd in Dublin in Ierland. Het platform publiceert haar goedgekeurde jaarrekening op hun website. Dit is in mijn opinie een groot pluspunt. Ook al gaat het niet om een Big 4 accountantskantoor, het biedt zeker toegevoegde waarde. 

Het platform bestaat sinds 2019 en heeft inmiddels meer dan 300 miljoen euro aan leningen gefinancierd. Daarmee is het platform een van de grotere spelers binnen de crowdfundingmarkt. 

Histotrisch rendement 14,57%
Buy back guarantee Ja
Kosten Geen
Secundaire markt Ja
Auto invest Ja
Zekerheden / garanties Buyback guarantee
Totaal belegd vermogen >300 miljoen euro
Minimale inleg 10€
Totaal aantal investeerders > 12.000

Investeringsmogelijkheden bekijken

Initieel werden alleen de leningen van Creditstar ter investering aangeboden. Inmiddels werkt het platform samen met meerdere loan originators. Dit komt de onafhankelijkheid en het aanbod van het platform ten goede.

Lendermarket heeft in 2022 aangekondigd dat het ook onroerend goed projecten ter investering gaat aanbieden. Op de website zijn deze echter nog niet terug te vinden. 

Lendermarket review

De reviews van Lendermarket op Trustpilot laten een gemiddelde van 3.5 zien. Voor een P2P platform is dit goed te noemen.

Tijdens de corona pandemie hadden veel platformen moeite met het op tijd terugbetalen van de investeringen. Dit lijkt echter verleden tijd en laten de betere crowdfundingplatformen weer enorme groeicijfers zien.

Lendermarket beoordeling

Risico`s en garanties

Investeren in consumentenleningen is risicovol. Je hebt altijd het risico dat iemand die een lening heeft afgesloten, niet in staat is deze terug te betalen.

Om dit risico te beperken, worden alle leningen met een buyback guarantee aangeboden. Wanneer betalingen meer dan 60 dagen te laat zijn, dan is de loan originator verplicht om de lening, inclusief de verschuldigde rente, van jou terug te nemen. Daarnaast kan er bij sommige leningen nog aanvullende garantie worden aangeboden. 

Het grootste risico dat je loopt, is dat de loan originator niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Lendermarket houdt dan ook streng toezicht op de financiële situatie van deze loan originators. Elk kwartaal worden de financiën van de loan originators gecontroleerd.

Looptijden van leningen

Leningen worden met verschillende looptijden aangeboden. De minimale looptijd die ik ben tegengekomen is 90 dagen. Daarnaast ben ik ook een lening met een looptijd van 3 jaar tegengekomen. 

Lendermarket hanteert het principe, dat des te langer de looptijd, des te hoger de rente wordt. De lening van 3 jaar had een rente van maar liefst 18%. Dit wordt ingegeven door een groter risico. Des te langer de periode, des te meer onverwachte gebeurtenissen er kunnen plaatsvinden. 

Regio

Lendermarket is een internationaal platform. De meeste leningen die worden verstrekt zijn aan Spaanse en Poolse leningnemers. Buiten Europa worden op dit moment zeer weinig, tot geen leningen verstrekt. 

Loan Originators

Verreweg het grootste gedeelte van de leningen worden aangeboden door Creditstar. Daarnaast wordt er ook gewerkt met:

  • CrediFace
  • Credory
  • QuickCheck

De laatste tijd kom ik echter bijzonder weinig leningen van andere loan originators dan Credistar tegen. Bij mijn laatste check was dit slechts 1 andere lening van Credory.

Gebruik van meerdere platformen

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het verdelen van crowdfund investeringen via verschillende platforms. Hierbij zorg ik dan ook dat er sprake is van verschillende loan originators. Zo is Creditstar een grote loan originator, die ook leningen via andere crowdfundingplatformen aanbiedt. In dat geval loop je nog steeds een risico, indien Credistar failliet zou gaan.

Daarnaast zorg ik ook voor verschillende type leningen. Zo investeer ik een aanzienlijk gedeelte in onroerend goed. Ook al zijn de rendementen doorgaans iets lager, je hebt wel meer zekerheid doordat de investering wordt gedekt door een onderpand. Op het gebied van onroerend goed is Reinvest24 een van mijn favoriete platformen.