Fintown biedt crowdfunding investeringen in onroerend goed. Wat het platform onderscheidt van andere platformen, is dat er maandelijks rente wordt uitbetaald. Deze rente ligt tussen de 9% en 12%.

Investeren via het platform

Investeren is eenvoudig. Je dient de volgende 3 stappen te doorlopen:

  1. Registreren
  2. Geld storten
  3. Projecten uitkiezen om in te investeren

Historisch rendement

Fintwon is een relatief nieuwe onderneming. Er is daardoor nog geen inzicht in het historisch behaalde rendement. Tot nu toe is er een bedrag van 2,3 miljoen euro opgehaald, maar zijn er nog slechts 4 projecten geheel gefinancierd.

Rentebetalingen

De rente wordt maandelijks uitbetaald. Het gaat namelijk om onroerend goed, dat zich al in verhuur bevindt. Vanuit de cashflow die dit oplevert, wordt de rente betaald. Er is gekozen voor het op deze manier financieren om eigen vermogen uit het project te halen. Dit eigen vermogen kan dan weer worden aangewend voor een nieuw project. 

De maandelijkse betaling zorgt ervoor dat dit een goede investering is voor het verwerven van een passief inkomen

Fintown review

Er zijn op dit moment nog weinig reviews terug te vinden. Wel zijn er op Google een aantal reviews van de Vihorev Group terug te vinden. Deze zijn uitermate positief.

De oprichter en eigenaar van de Vihorev Group is de Oekraïner Maxim Vihorev. Wat terug te lezen is in reviews is dat hij erg actief is in het verschaffen van onderdak aan vluchtelingen vanuit Oekraïne. Dit is uiteraard zeer prijzenswaardig.

Persoonlijk vind ik het jammer dat er geen auto-investing mogelijkheid bestaat. 

Elke maand ontvang je jouw rente en om een rente op rente-effect te genereren, dien je zelf nieuwe projecten uit te zoeken. Aangezien het aantal projecten nog enigszins beperkt is, kan dit een uitdaging zijn.

Fintown review

Je kunt uiteraard wel jouw rente investeren via een ander crowdfunding platform. Aan keuze geen gebrek.

Gedetailleerde beschrijving van investeringsmogelijkeden

Een groot pluspunt van het platform vind ik zelf de details die verschaft worden omtrent de investeringsmogelijkheden. Op basis van deze informatie kun je jouw eigen analyse uitvoeren en een beslissing nemen.

Over Fintown

De eigenaar van het Fintown platform is de Vihorev Group. De Vihorev Group is een investeringsmaatschappij gevestigd in Praag. Het bedrijf bestaat meer dan 10 jaar en beheert inmiddels een groot onroerend goed portfolio. De Vihorev Group komt voornamelijk aan zijn kapitaal door de uitgifte van obligaties. Het crowdfundingplatform is een  nieuwe manier van financieren. 

Histotrisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Ja
Kosten Geen
Secundaire markt Ja
Auto invest Nee
Zekerheden / garanties Onderpand onroerend goed
Totaal belegd vermogen +/- 2,3 miljoen euro
Minimale inleg 50€
Totaal aantal investeerders 470

Investeringsmogelijkheden bekijken

Zekerheden en garanties

Absolute zekerheden bestaan er niet wanneer je geld wilt gaan investeren. Dit is ook het geval voor het platform van Fintown. Wel zijn er een aantal maatregelen van kracht die het risico beperken.

Skin in the game

Het bedrijf investeert ook zelf in projecten die zij ter financiering op het platform aanbieden. Dit dient minimaal 20% te zijn. In de praktijk ligt dit percentage echter hoger.

Onderpand

Er wordt geïnvesteerd in onroerend goed. Er is dus altijd sprake van onderpand. De rente wordt uitgekeerd uit de huuropbrengsten. Wanneer de huuropbrengsten erg tegenvallen, dan zou er een probleem kunnen ontstaan. Echter, dat dit helemaal opdroogt naar nul, lijkt erg onwaarschijnlijk.

Risico`s

Er zijn zeker risico`s verbonden aan het investeren via Fintown. Fintown richt zich op het binnenhalen van financieringen voor projecten van de Vihorev Group. Echter, deze bedrijven behoren tot dezelfde groep van ondernemingen. 

Wanneer je leest wat er gedaan wordt op het moment dat een lening niet wordt terugbetaald, dan is het de vraag wat dit in de praktijk inhoudt. Zo wordt er gesproken over het zetten van juridische stappen. Dit zouden dan juridische stappen zijn jegens het moederbedrijf.

Mezzanine loans

Een mezzanine loan is een achtergestelde lening. Wanneer een bank al een lening heeft verstrekt, accepteren zij vaak alleen nieuwe leningen wanneer deze lening een achtergesteld karakter heeft. Over het algemeen wordt dit type lening als risicovoller dan een standaard lening beschouwd. 

Secundaire markt

Er bestaat geen secundaire markt. Wel biedt Fintown sinds kort een alternatief. Je kunt namelijk jouw investering aan hen terug verkopen. Heel erg voordelig lijkt dit echter niet. 

Je krijgt namelijk niet de volledige investering terug. Hoeveel je ontvangt, hangt af van de duur die je hebt geïnvesteerd. Naarmate dit langer is, ontvang je een hoger percentage van de investering terug.

Fintown secundaire markt

Daarnaast zal de opgebouwde maar nog niet uitgekeerde rente verloren gaan. Onderstaand de percentages waartegen je jouw investeren kunt verkopen:

Periode van verkopen investering Percentage kosten
Verkopen binnen  1 jaar 30%
Verkopen 1 jaar - 2 jaar 20%
Verkopen na 2 jaar 10%

Het kost je dus een fors bedrag om de investering van de hand te doen. Persoonlijk vind ik het dan ook verstandig om goed de looptijd van een project te beoordelen, alvorens je gaat investeren. Het is namelijk veel gunstiger om de gehele looptijd uit te zitten.

Toezicht en vergunning

Er is geen sprake van vergunning of toezicht. Dit zorgt voor extra risico. Vanuit dit oogpunt ben ik persoonlijk dan ook voorzichtig, met het investeren van grote bedragen. Ik spreid liever mijn geld over meerdere platformen, om op die manier het risico te beperken. 

Daarnaast investeer ik ook niet alles in onroerend goed. Wel is onroerend goed een van mijn favorieten om in te investeren. Historisch gezien levert onroerend goed nu eenmaal een mooi rendement op en is het risico lager dan gemiddeld. 

Met welke projectontwikkelaars wordt er gewerkt?

Op dit moment wordt er alleen onroerend goed van de Vihorev Group aangeboden.