Crowdedhero is een bedrijf gevestigd in Riga, Letland. Dit bedrijf biedt interessante investeringsmogelijkheden. Hierbij gaat het om het verwerven van aandelen in jonge bedrijven met groeipotentieel.

Investeren via het platform

Je dient als eerste een account aan te maken en het KYC proces te doorlopen. Vervolgens kan je op zoek gaan naar investeringsmogelijkheden. Wanneer je besluit om aandelen van een bedrijf te kopen, dan kan je het benodigde bedrag overmaken. Je houdt dus geen balans aan op een account.

Kosten

Als investeerder dien je kosten te betalen aan Crowdedhero. Er is in eerste instantie sprake van een fee van 1,25% wanneer je gaat investeren in een bedrijf. Daarna zullen er alleen kosten in rekening worden gebracht, wanneer er sprake is van uitbetalingen. Van het dividend zal 3,5% in rekening worden gebracht en van de verkoopopbrengst 9%.

Direct of indirect investeren

Er bestaan twee modellen die door Crowdedhero worden gehanteerd. De eerste is direct investeren in het bedrijf, waardoor je aandelen van het bedrijf verwerft

Een andere optie is een indirecte investering via een SPV. In dit geval wordt per project een SPV (Special Project Vehicle) opgezet, die aandelen verwerft in het bedrijf. Jij koopt vervolgens aandelen van deze SPV.

Stel dat er een SPV wordt opgezet voor 100.000€ waarbij 20% van de aandelen van het bedrijf worden verworven. Hierbij is de uitgifteprijs van een aandeel 100€. Voor elke 100€ die je investeert, wordt je dan 100/100.000*0,2= 0,02% eigenaar van het bedrijf. 

Wat wij zelf zover hebben gezien, is dat doorgaans de indirecte methode het vaakst wordt gehanteerd. 

Private equity

Het platform van Crowdedhero vertoont veel overeenkomsten met private-equity investeringen. Je leent geen geld uit maar wordt aandeelhouder van het bedrijf waarin je investeert. Dit zorgt ervoor dat er geen sprake is van een vooraf vaststaand rendement. Het rendement zal geheel afhangen van de prestaties van het bedrijf waarin je investeert. Wordt het bedrijf een enorm succes, dan zal je een ontzettend hoog rendement kunnen behalen.

Het is echter wel zo, dat het aantal succesvolle start-ups doorgaans niet al te groot is. Er is dus ook een gerede kans dat  je weinig, of zelfs een negatief rendement behaalt. 

ersoonlijk vind ik deze manier van investeren uitermate interessant en ook erg leuk om te doen. Wanneer je bekend bent met het tv programma Shark Tank, dan zal je jezelf een beetje zo voelen als de investeerders die in dit programma actief zijn. Je waant jezelf een Mark Cuban.

Private equity

Hoe ontvang je rendement?

Je ontvangt bij Crowdedhero een dividend gebaseerd op de winst die het bedrijf behaalt. Daarnaast is er sprake van een exitstrategie. Dat wil zeggen, het verkopen van het bedrijf waarin je investeert. Hierbij is het uiteraard de doelstelling dat het bedrijf in waarde toeneemt.

Daarnaast is er ook een secundaire markt aanwezig. Je hoeft dus niet te wachten totdat het bedrijf verkocht wordt om je investering uit te laten betalen. De waarde van een aandeel op de secundaire markt zal geheel afhangen van de resultaten en ook de vooruitzichten van het bedrijf. Wanneer het bedrijf vanaf het begin goed presteert, zal de waarde van een aandeel op de secundaire markt toenemen.

Historie van Crowdedhero

Het bedrijf is in  2019 opgericht door Janis Blaževičs. Janis Blaževičs heeft hiervoor gewerkt bij de BlueOrange Bank binnen de afdeling private banking.

De missie van het bedrijf is om investeringsmogelijkheden, die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor investeringsmaatschappijen, ook toegankelijk te maken voor private investeerders met minder vermogen. 

Het aanbod van investeringsmogelijkheden is nog niet al te groot. Op dit moment staan er drie nieuwe projecten op de planning. Hierbij vind ik persoonlijk op het platform van Crowdedhero het bedrijf Electrify H2 een interessante optie. 

Histotrisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Nee
Kosten Geen
Secundaire markt Ja
Auto invest Nee
Zekerheden / garanties Aandelen
Totaal belegd vermogen Niet bekend
Minimale inleg Verschillend
Totaal aantal investeerders Niet bekend

Investeringsmogelijkheden bekijken

Analyseren van een investering

Bij de beslissing om al dan niet te investeren, komt meer kijken dan bij een andere crowdfund investering. Je zult moeten kijken naar de waardering die aan een bedrijf wordt gegeven. 

Deze waardering kun je afleiden van het bedrag dat wordt gevraagd en het aandelenkapitaal dat hier tegenover staat. Stel dat er om een bedrag van 100.000€ wordt gevraagd, waarvoor 10% van het aandelenkapitaal wordt afgestaan. Dan wordt het totale bedrijf gewaardeerd op 1 miljoen euro.

Daarnaast dien je ook te beoordelen of de plannen die het bedrijf heeft wel realistisch zijn. Zo zal er een plan worden geopenbaard, waarin de prognoses voor de komende jaren worden gepresenteerd. Maar ook eventuele schulden die het bedrijf heeft, dien je niet uit het oog te verliezen. 

Beoordelen van de potentie

Het allerbelangrijkste is echter de potentie dat een bedrijf heeft. Uber en Tesla waren al miljarden waard voordat zij winst maakten.

Dit kwam doordat deze bedrijven werden gezien als bedrijven met een enorm potentieel. Nu wil ik  niet zeggen dat je bij Crowdedhero wellicht de nieuwe Uber tegenkomt, maar je dient wel degelijk de potentie te bekijken.

Een supermarkt op de hoek heeft niet de potentie om door te groeien naar een onderneming die honderden miljoen waard gaat worden. Hetzelfde geldt voor een restaurant of cafe.

Beoordelen investering

Een techbedrijf heeft daarentegen vaak wel mogelijkheden om veel waard te worden. Het is voor dergelijke bedrijven eenvoudiger om op te schalen.

Het belang van een patent

Wanneer een bedrijf succesvol is, dan is het bijna een gegeven dat er nieuwe concurrenten gaan komen. Je dient je als bedrijf zijnde jezelf hiertegen te wapenen. In een optimale situatie is er sprake van een patent, waardoor je concurrenten buiten de deur kunt houden. 

Wanneer dit niet mogelijk is, dan dien je op zoek te gaan naar andere middelen om jezelf te beschermen tegen nieuwe concurrentie. Een sterk merk kan hier bijvoorbeeld bij helpen.

Risico`s en garanties

De risico's bij het investeren via Crowdedhero zijn groot. Daarnaast bestaan er geen garanties. Je gaat investeren op basis van de analyse die Crowdedhero heeft uitgevoerd.

Crowdedhero beoordeling

In welke bedrijven kun je investeren?

Het gaat voornamelijk om nog relatief jonge bedrijven met groeipotentieel. Je zal geen bedrijven tegenkomen die al op de aandelenbeurs zijn genoteerd. Daarnaast zal het vaak ook zo zijn, dat het om bedrijven met een redelijk hoog risicoprofiel gaat. 

Je moet hierbij niet vergeten dat het voor dergelijke bedrijven vaak goedkoper is om een lening bij de bank af te sluiten. Aangezien zij zich tot Crowdedhero wenden, zal een lening bij de bank geen optie zijn. 

Dit is op zich niet onlogisch, want banken zijn niet zo happig op startups of nieuwe bedrijven, die nog dienen te groeien. Banken spelen liever op safe.

Vergunning en toezicht

Het platform is in het bezit van een vergunning, afgegeven door de nationale bank van Letland en acteert ook als toezichthouder. Dit zorgt ervoor dat het platform risico kleiner is dan bij platformen die zonder toezicht opereren. 

Uitbreiding van een beleggingsportefeuille

Zelf vind ik investeren via Crowdedhero erg leuk en interessant. Door het hoge risico karakter zijn de bedragen die ik investeer niet al te hoog. Daarom zie ik het meer als een uitbreiding van een bestaande beleggingsportefeuille, dan een optie om een beleggingsportefeuille te bouwen omtrent dit type investeringen.

Door te investeren via Crowdedhero, onroerend goed investeringen via een platform zoals Reinvest24 en het financieren van een aantal consumentenleningen via Lendermarket, zorg je voor een goede risicospreiding. Daarbij meegenomen, dat je niet al jouw geld in crowdfunding gaat investeren maar bijvoorbeeld ook ETF's aanschaft en uiteraard een saldo aanhoudt op een spaarrekening.