Brickstarter crowdfunding richt zich op onroerend goed. Het gaat hierbij om vakantiewoningen, waarbij je meedeelt in de huuropbrengsten en verkoopopbrengst. Tot het moment dat een project gereed is ontvang je 5% rente over het geïnvesteerde bedrag. Dit is nog steeds meer dan de hoogste spaarrente die je op dit moment kunt ontvangen.

Investeren via het platform

Nadat je een account hebt aangemaakt en het verificatieproces hebt doorlopen, dien je geld op jouw account te storten. Vervolgens kun je met jouw saldo gaan participeren in de verschillende projecten. De minimale inleg per project bedraagt 50€.

Historische rendementen

Helaas geeft het platform geen  inzicht in de daadwerkelijk behaalde resultaten. Wel wordt per project een indicatie afgegeven van het te verwachten rendement. Dit is echter een inschatting. Het daadwerkelijke rendement hangt af van de opbrengst bij verkoop. Brickstarter schat in, dat het uiteindelijke rendement tussen de 10% en 11% zal zijn. 

In tegenstelling tot een vaste rente, loop je bij een investering in crowdfunding via Brickstarter zelf het risico van een hogere of lagere opbrengst. Als bijvoorbeeld de onroerend goed markt zou instorten, dan zal het rendement lager uitvallen. Het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk. Het is van groot belang dat het duidelijk is, dat de rendementen niet vooraf vaststaan. Het gaat puur om een indicatie.

Historisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Nee
Kosten Geen
Secundaire markt Nee
Auto invest Nee
Zekerheden / garanties Onderpand onroerend goed
Totaal belegd vermogen +/- 2 miljoen euro
Minimale inleg 50€
Totaal aantal investeerders Niet bekend

Investeringsmogelijkheden bekijken

Over Brickstarter

Het Spaanse bedrijf is in 2017 van start gegaan. In de tussentijd hebben zij voor 2 miljoen euro aan projecten ontwikkeld. Dit is mijn opinie nog geen al te groot bedrag. Persoonlijk vind ik de informatie die zij op hun website verschaffen enigszins beperkt. 

De oprichter van het bedrijf is José María Pascual. Hij heeft een achtergrond in de vastgoedmarkt, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met waardebepaling en taxaties.

Het bedrijf claimt dat zij door het grondig analyseren van beschikbare data, waarbij zij de term big data hanteren, in staat zijn om de beste projecten te vinden om in te investeren. Dit zou leiden tot een extra hoog rendement. 

De data-analyse die zij uitvoeren wordt niet alleen ingezet om te bepalen wat interessante investeringsprojecten zijn, maar ook om het optimale moment van verkopen te bepalen.

Brickstarter review

Transparantie

Persoonlijk vind ik het bedrijf niet erg transparant. Zo is er op de website geen telefoonnummer beschikbaar en wordt ook het vestigingsadres niet vermeld. Zij zijn alleen te bereiken door het invullen van een contactformulier op de website, of per e-mail.

Daarnaast wordt er ook niks vermeld over de behaalde resultaten in het verleden. 

Brickstarter review

De 10 reviews die zijn achtergelaten op Trustpilot leveren een gemiddelde score van 3.5 op. Aangezien het aantal reviews erg laag is, valt hier niet al te veel waarde aan te hechten. 

In mijn opinie mist het platform een aantal standaard functionaliteiten. Zo is er geen auto-invest optie en bestaat er geen secundaire markt. Dit zijn vandaag de dag eigenlijk functionaliteiten, die niet mogen ontbreken op een crowdfundingplatform.

Brickstarter beoordeling

Garanties en zekerheden

Er wordt niet gewerkt met een buyback guarantee. De zekerheid die wordt geboden, heeft betrekking op het onroerend goed dat wordt aangekocht. De waarde kan altijd dalen of de huuropbrengsten kunnen tegenvallen. 

De kans dat iets helemaal niks meer waard is, is daarentegen bijna uitgesloten. Dit kan alleen gebeuren wanneer er sprake zou zijn van fraude.

Wanneer er een pand wordt verhuurd, dan ontvang je huuropbrengsten. De initiële investering ontvang je echter pas terug op het moment dat het pand wordt verkocht. Doordat Brickstarter het beste moment van verkopen bepaalt, kan dit langer duren dan je in eerste instantie had gedacht. Vanuit dat oogpunt vind ik het ontbreken van een secondary market een belangrijk minpunt.

Regio

De vastgoedprojecten bevinden zich op dit moment in Spanje. Er zijn geen tekenen dat het platform plannen heeft om uit te breiden naar andere landen.

Portfolio diversificatie

Investeren via Brickstarter zorgt voor directe investeringen in onroerend goed. In mijn opinie is het altijd verstandig om een gedeelte van een beleggingsportefeuille in onroerend goed aan te houden. Hiervoor leent het platform zich prima.

Ik zou echter niet al het beschikbare geld via het platform investeren. Het spreiden van geld over meerdere crowdfundingplatformen heeft altijd mijn voorkeur. Je weet nu eenmaal nooit wat er kan gebeuren.