Income marketplace is een P2P platform gericht op consumentenleningen. Loan originators bieden de leningen die zij verstrekt hebben op dit platform aan. Vervolgens kan je als investeerder deze leningen financieren tegen aantrekkelijke rentes.

Investeren via het platform

Investeren is eenvoudig. Wel dien je rekening te houden met het KYC principe. Dit houdt in dat Income Marketplace verplicht is om jouw identiteit te verifiëren. Dit ter voorkoming van fraude of wellicht het witwassen van geld. 

Aan het openen van een account of het investeren in een lening zijn verder geen kosten verbonden. 

Historisch rendement

Het historisch rendement ligt op dit moment op 11,81%. Dit is een zeer mooi rendement. Het is echter wel het gemiddelde. Hierbij ben ik altijd van mening dat je niet alleen naar het rendement moet kijken. Verlies zeker het risico niet uit het oog. 

Wil je tussentijds jouw geïnvesteerde geld weer terug? Dat kan via de secondary market. Dit is echter wel op basis van vraag en aanbod. Het kan dus zo zijn dat je minder terugkrijgt dan je aanvankelijk had geïnvesteerd. Dit is een principe dat hoort bij het investeren via crowdfunding.

Historisch rendement 11,81%
Buy back guarantee Ja
Kosten Geen
Secundaire markt Ja
Auto invest Ja
Zekerheden / garanties Buyback guarantee / Skin in the game
Totaal belegd vermogen >42 miljoen euro
Minimale inleg 10€
Totaal aantal investeerders >5.600

Investeringsmogelijkheden bekijken

Historie van Income Marketplace

Het bedrijf Income Marketplace is opgericht en gevestigd in Tallinn in Estland. De oprichters van het bedrijf zijn Kimmo Rytkönen en Mikk Läänemets. De historie van het platform gaat terug tot 2020. In deze relatief korte periode is er voor meer dan 42 miljoen euro aan leningen gefinancierd. Dit is voor een startup een indrukwekkend cijfer.

Income Marketplace review

Op Trustpilot zijn er nog niet al te veel reviews terug te vinden. De score van 3.9 is redelijk goed te noemen. Doorgaans scoren crowdfundingplatformen namelijk niet al te hoog. 

Bij veel platformen zie je namelijk dat leningen later dan gepland worden terugbetaald. Hiervan lijkt er bij Income Marketplace slechts bij uitzondering sprake. Dit spreekt zeker in hun voordeel.

Income marketplace beoordeling

Risico`s en garanties

Investeren in consumentenleningen is risicovol. Hierbij is het ook zo dat veel van de leningen worden verstrekt in landen van buiten de EU. Er is verder niks bekend over een default percentage, maar dit wel iets om mee te nemen bij de beslissing, om al dan niet te investeren.

Wel biedt Income Marketplace een aantal zekerheden en garanties om dit risico te beperken.

Buyback guarantee

Voor alle leningen geldt een buy back guarantee. Dit houdt in dat de loan originator verplicht is om de lening van jou terug te kopen, zodra er sprake is van achterstanden bij het voldoen van de rente of terugbetaling.

Cashflow buffer

Loan originators bieden meerdere leningen aan. De portfolio van leningen wordt gebruikt als een soort van cashflow buffer, om op die manier achterstallige leningen terug te betalen.

Skin in the game

Een loan originator kan niet de gehele lening aanbieden op het platform. Zij dienen zelf ook een aandeel in de verstrekte lening te behouden. Hierbij wordt het aandeel van de loan originator achtergesteld ten opzichte van de investeerders van Income Marketplace. Jij zal dus eerst jouw geld ontvangen, alvorens de loan originator zijn geld ontvangt.

Vergunning en regulering

Income Marketplace is geregistreerd in Estland. Er is geen sprake van een vergunning. Investeren geschiedt door buiten het toezicht van toezichthouders om.

Daarnaast bestaan er ook geen regels met betrekking tot het verstrekken van informatie in de vorm van een prospectus plicht. Dit alles zorgt voor een relatief hoog risico. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken, alvorens te investeren.

Vergunning

Loan Originators

De loan originators zijn de financiële dienstverleners, die uiteindelijk de lening aan de leningnemer verstrekken. Income Markeplace werkt met een relatief groot aantal loan originators. Vaak zie je dat een platform verbonden is aan één bepaalde loan originator, die juridisch gezien ook nog eens verbonden is aan het platform. Hier is bij Income Marketplace geen sprake. Dit voorkomt een belangenverstrengeling.

Loan Originators waarme Income Marketplace samenwerkt zijn:

  • ITF Bulgaria - Bulgarije
  • Vivus - Mexico
  • Hoovi - Estland
  • Danabijak - Singapore
  • DanaRupiah - Singapore
  • ClickCash - Brazilië
  • FIN Yritysrahoitus - Finland
  • Finto Capital - Letland
  • Juancho - Colombia

Risicospreiding

Individueel hebben de leningen waarin je kunt investeren best een risicovol karakter. Vanuit dit oogpunt is een goede risicospreiding essentieel. Hierbij kun je gebruikmaken van auto invest. Op die manier kun je eenvoudig een bedrag dat je wilt investeren verdelen over verschillende leningen. Hierdoor zal je jouw risico beperken.

Daarnaast zou ik zelf nooit al mijn geld in consumentenleningen investeren. Zelf verdeel ik mijn investering over verschillende platformen, met verschillende investeringsprojecten. Zo ben ik zelf erg gecharmeerd van het investeren via crowdfunding in onroerend goed projecten. Dit kan via Reinvest24. Het recht van hypotheek wat hier doorgaans bij wordt versterkt, vermindert het risico aanzienlijk.