creditcards

Een creditcard is erg handig. Zeker wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, dan zijn creditcards bijna onmisbaar. Zo wordt er bij het huren van een auto of bij het inchecken bij een hotel om een creditcard gevraagd. 

Heb je geen creditcard, dan dien je een bedrag in contanten te betalen. En dat kan behoorlijk oplopen. Naast de standaard creditcard is er ook een prepaid creditcard. Wat zijn de verschillen en voordelen en nadelen van deze verschillende kaarten?

Wat is een creditcard

De naam zegt het eigenlijk al. Wanneer je iets via deze kaart koopt dan hoef je dit pas achteraf te betalen. Standaard ontvang je een keer per maand de rekening van al je uitgaven van de afgelopen maand, die rekening dien je dan bijvoorbeeld binnen een dag of 7 dient te betalen.

De nadelen van een creditcard

Het grote nadeel van een creditcard is dat je al jouw uitgaven opspaart en dan in één keer dient te betalen. Op die manier kunnen verschillende kleinere uitgaven toch oplopen tot een groot bedrag.

Bovendien is het gemakkelijk geld uitgeven met een creditcard. En daarmee loop je het risico dat je op die manier gemakkelijk veel geld uitgeeft bij het gebruik van creditcards, zonder dat je dit echt in de gaten hebt.

Hoge rente bij te laat betalen

Ben je niet in staat om de rekening op tijd te betalen of ben je dit per ongeluk vergeten? Dan zal je direct bij alle creditcards een torenhoge rente in rekening worden gebracht, vergelijkbaar met de rente van een minilening. En soms wordt er zelfs een boete in rekening gebracht als zijnde administratieve kosten. Dit is bijvoorbeeld bij American Expres 1% van het openstaande bedrag. 

Zorg er dus voor dat je altijd jouw creditcard rekening op tijd betaalt. Dit bespaart je veel geld. Zeker als je een hoge rekening hebt ontvangen. 

Een prepaid creditcard

De prepaid creditcard is een kaart waarbij je eerst saldo dient te storten  alvorens je dit kunt uitgeven. Er is dus eigenlijk geen sprake van krediet en eigenlijk is de naam ook niet echt dekkend.

Het grote voordeel van een dergelijke kaart is dat je niet ongemerkt veel geld gaat uitgeven. De uitgaven zijn beperkt tot het saldo dat je hebt gestort. En bovendien weet je ook hoeveel geld je hebt gestort en  hoe snel je dit hebt uitgegeven.  

Waarvoor een dergelijk kaart gebruiken?

Het saldo wat je op de kaart hebt staan kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een borgstelling. In dat geval wordt het bedrag niet daadwerkelijk van de kaart afgeschreven maar alleen geblokkeerd, zodat bijvoorbeeld het autoverhuurbedrijf hier aanspraak op kan doen indien noodzakelijk. 

Betaal je een waarborgsom via jouw bankrekening dan wordt het geld wel daadwerkelijk afgeschreven. En bij betaling in buitenlandse valuta zal je bij terugstorting een behoorlijk koersverlies incasseren. Zeker omdat in eerste instantie het bedrag in vreemde valuta wordt afgeschreven en vervolgens in vreemde valuta wordt bijgeschreven. En daarbovenop komen nog de bankkosten.

Fraude en de verschillende kaarten

Bij een prepaid creditcard loop je bij fraude een risico tot maximaal het bedrag wat je erop hebt gestort. Het is dan ook verstandig om geen al te hoog saldo aan te houden. Beter is om regelmatig bij te storten en op die manier het risico bij een eventuele fraude te beperken.

Bij een standaard creditcard is het risico bij fraude gelijk aan de bestedingslimiet. En deze bestedingslimiet zijn doorgaans vrij hoog. Meestal ben je wel verzekerd, maar indien er sprake is van onverantwoord gedrag dan kan je alsnog aansprakelijk worden gesteld voor het bedrag wat ten onrechte van jouw kaart is afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *