Boekhouden en de oudedagsvoorziening

Hoeveel geld heb jij in de toekomst te besteden? In mijn opinie een erg belangrijke vraag, waar niet iedereen bij stil staat. Aan de ene kant dien je te bekijken wat jouw inkomen in de toekomst zal zijn. Maar daarnaast dien je ook in ogenschouw te nemen hoeveel geld je nu opzij gaat zetten zodat je er in de toekomst van kan genieten. Boekhouden en de oudedagsvoorziening is voor ondernemers in mijn opinie uitermate belangrijk.

Vermogen opbouwen met een kleine maandelijkse inleg

Een vermogen opbouwen of een ieder geval een extra spaarpotje, dat doe je niet van vandaag op morgen. Bovendien is het zo dat des te eerder je hiermee begint, des te kleiner de invloed zal zijn op het geld wat je vandaag te besteden hebt. 

Zet je bijvoorbeeld elke maand 50€ opzij, maar doe je dit voor 30 jaar, dan bouw je toch een aanzienlijke vermogen op. Bovendien zal deze 50€ niet heel invloed hebben op hetgeen je nu te besteden hebt, tenzij je op dit moment al een geldgebrek hebt. 

Zet je 50€ opzij gedurende een jaar, dan zal je dit na een jaar geen groot vermogen opleveren. Daarom is het in mijn opinie van belang ruim de tijd uit te trekken om op tijd te beginnen met het opbouwen van een spaarpotje. 

Rendement en vermogensopbouw

Het rendement wat je behaald op de ingelegde bedragen speelt een grote rol bij het te verwachten eindbedrag. 

Bij een rendement van 6% op jaarbasis, zal het eindbedrag bij een maandelijkse inleg van 50€ na 30 jaar ongeveer 50,000€ zijn. Bij 12% zal het bedrag maar liefst 176,000€ zijn.

Bij 2% zal je slechts een kleine 25,000€ opbouwen. Wil je in de toekomst extra geld om te besteden, of wil je echt een groot vermogen opbouwen? Naast de inleg speelt het rendement hier een belangrijke rol.

Hoeveel geld kan je missen als ondernemer?

Om te beginnen met het opbouwen van een vermogen, dien je eerst te bepalen hoeveel geld je maandelijks opzij kunt zetten.

Bij iemand in loondienst zal dit eenvoudig zijn. Je kunt namelijk precies zien hoeveel er elke maand binnenkomt en hoeveel je uitgeeft aan vaste lasten, boodschappen en dergelijke. Heb je voldoende geld, dan zal het relatief eenvoudig zijn om te gaan sparen voor later.

Bij ondernemers is dit lastiger. Een kenmerk van ondernemen is risico en onzekerheid. De ene maand zal er veel geld binnenkomen en andere maanden zal er niet zoveel binnenkomen.

Vaste inleg of variabele inleg?

Als ondernemer kun je er voor kiezen om de inleg variabel te maken. Op basis van de inkomsten voor een maand bepaal je hoeveel geld je opzij zet. Echter, in mijn opinie loop je dan snel het risico dat je niet veel geld opzij gaat zetten.

Bij sparen op de lange termijn is discipline erg belangrijk. Ga je maanden overslaan, dan loop je al snel het risico dat je er mee gaat stoppen of in ieder geval meerdere maanden gaat overslaan.

Neem de oudedagsvoorziening op in de boekhouding

Daarom ben ik er dan ook voorstander van om als ondernemer zijnde een kostenpost voor een pensioenvoorziening in de boekhouding op te nemen. Boekhouden en de oudedagsvoorziening horen in mijn ogen bij elkaar. 

In het boekhoudprogramma wat je gebruikt kan je eenvoudig maandelijks een bedrag inboeken, wat je opzij wilt zetten en dit boeken als pensioenvoorziening. 

Voordat je geld gaat spenderen aan andere zaken geeft je op die  manier voorrang aan jouw toekomst

Zelfs als je gebruik maakt van een goedkoop boekhoudpakket, dan is dit vrij eenvoudig. 

Stap over naar een goedkoper boekhoudprogramma

Maak je op dit moment gebruik van een duurder boekhoudprogramma, dan kan je overwegen om over te stappen op een goedkoop boekhoudpakket. Online boekhouden is tegenwoordig beschikbaar voor een prijs van rond de 10€ per maand. Het bedrag wat je hiermee bespaart kan je dan gebruiken voor het opbouwen van een oudedagsvoorziening.

In het rekenvoorbeeld hierboven kon je al zien dat in het geval je een gedegen rendement behaalt op jouw inleg, je met 50€ per maand al een behoorlijk vermogen kan opbouwen. 

Betaal je nu meer dan 50€ per maand voor een boekhoudprogramma, dan kan je met het gebruik van bijvoorbeeld e boekhouden, Myfinance Rompslomp, of een ander programma in deze prijscategorie, al direct het bedrag besparen wat je op deze manier opzij kunt zetten. Boekhouden en de oudedagsvoorziening passen op die manier prima bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *